Κυριακή 10 Απριλίου 2011

Κατασκευή Μπαγλαμά-Baglama construction 2.

Στην σημερινή ανάρτηση θα μελετήσουμε:

  • Πλάνισμα ξυλείας σκάφους μπαγλαμά.
  • Σχεδίαση άξονα συμμετρίας του σκάφους του μπαγλαμά.
  • Τα βασικά αχνάρια(patterns) του σκάφους του μπαγλαμά.

Καλησπέρα σας,

   Καθώς προοδεύει η κατασκευή του μπαγλαμά μου συνεχίζουμε το ταξίδι μας στην όμορφη τέχνη μας!

ΕΝΟΤΗΤΑ  Α  (ΣΚΑΦΟΣ ΜΠΑΓΛΑΜΑ)

ΒΗΜΑ 2  (Πλάνισμα ξυλείας-σχεδίαση άξονα συμμετρίας-κόλληση αχναριών των όψεων του μπαγλαμά)

   Στην φωτογραφία No 9, πλανίζω με Block plane τις επιφάνειες του πριστοτεμαχίου για να προκύψει μια λεία και ομαλή επιφάνεια.Για την χρήση της πλάνης, μπορείτε να διαβάσετε μια παλιότερη ανάρτηση εδώ http://luthierschool.blogspot.com/2011/01/3.html πιστεύω να βρείτε τις πληροφορίες που θέλετε.


Πλάνισμα με Block plane
Φωτογραφία 9  Πλάνισμα του ξύλου με Block plane.
   Στην φωτογραφία No 10, συνεχίζω το πλάνισμα των επιφανειών, με μια πλάνη-ξύστρα, οι επιφάνειες του ξύλου γίνονται ακόμη πιο λείες.


Πλάνισμα με πλάνη-ξύστρα
Φωτογραφία 10  Πλάνισμα του ξύλου με πλάνη-ξύστρα.
   Στην φωτογραφία No 11, σχεδιάζω τον άξονα συμμετρίας του σκάφους του μπαγλαμά, ακριβώς στην μέση του μέγιστου πλάτους του ξύλου-
12cm/2=6cm.

Σχεδίαση άξονα συμμετρίας
Φωτογραφία 11  Σχεδίαση του άξονα συμμετρίας.
   Στην φωτογραφία No 12, σχεδιάζω μια κατακόρυφη γραμμή με το τρίγωνο,η οποία συμπίπτει με το μέγιστο βάθος του σκάφους και ταυτόχρονα με το μέγιστο πλάτος του.


Σχεδίαση κατακόρυφης γραμμής μέγιστου βάθους ηχείου
Φωτογραφία 12  Σχεδίαση κατακόρυφης γραμμής μέγιστου βάθους ηχείου.
   Στην φωτογραφία No 13, φαίνεται το αχνάρι στην πλαϊνή όψη του μπαγλαμά.


Το αχνάρι επί του πριστοτεμαχίου
Φωτογραφία 13  Το πλαϊνό αχνάρι κολλημένο στο πριστοτεμάχιο.
   Στην φωτογραφία No 14, φαίνονται και τα δύο αχνάρια των βασικών όψεων του μπαγλαμά- κολλημένα επί του πριστοτεμαχίου. Τα αχνάρια αυτά θα καθορίσουν το τελικό σχήμα του σκάφους, όταν ξεκινήσει η εξωτερική διαμόρφωση του. Εδώ φαίνεται καθαρά η βασική σχεδιαστική αρχή στον μπαγλαμά-το μέγιστο βάθος του σκάφους παρουσιάζεται εκεί που υπάρχει  το μέγιστο πλάτος του.


Τα δύο αχνάρια επί του πριστοτεμαχίου
Φωτογραφία 14  Τα δύο αχνάρια του σκάφους κολλημένα και στην θέση τους.

   Φεύγω τώρα για να συνεχίσω την κατασκευή!!! Μέχρι την επόμενη ανάρτηση μπορείτε να αφήσετε τα σχόλια σας και τυχόν ερωτήσεις σας για να σας απαντήσω,σας χαιρετώ!!!

27 σχόλια:

  1. Πολύ ενδιαφέρουσα ανάρτηση,ποτέ δεν είχα σκεφτεί πως μπορεί να κατασκευαστή ένα όργανο!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πολυ ενδιαφερουσα σιγουρα η αναρτηση σου και πολυ κατατοπιστικη!!
    Μιά νεα εβδομάδα ξεκινάει με ελπίδες και αισιοδοξία πως όλα θα πάνε καλά!!!!!!!
    Καλη εβδομαδα να εχουμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πανεμορφη καθαρη δουλεια!!!
    Αψογος οπως παντα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Να είσαι καλά φίλε skroutzako,η αισιοδοξία σου πολύτιμη!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Φίλε μου Δημήτρη σε ευχαριστώ πολύ!!! Περιμένω την νέα σου κατασκευή στο blog σου,για την οποία είμαι σίγουρος πως θα είναι εξαιρετικής ομορφιάς και υψηλής τέχνης,όπως όλα τα δημιουργήματα σου,καλή συνέχεια φίλε μου!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ΘΑΥΜΑΣΜΟ ΜΕΓΑΛΟ ΚΑΤΑΘΕΤΩ...
    ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΣΟΥ!!!!
    ΣΕ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΩ ΠΑΝΤΑ ΜΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ!!..
    ΚΑΛΑ ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΚΑΛΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΚΑΙ ΣΕ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ ΠΟΛΥ ΜΕ ΤΙΜΑ!
    ΚΑΛΟ ΒΡΑΔΥ!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Μπραβο μπραβο,

    Εχω ξεκοκκαλισει το μπλογκ σου ηδη καθως και του Δημητρη του Ανδρεου και δεν σας χορταινω. ετοιμαζομαι να ξεκινησω την πρωτη μου προσπαθεια για κατασκευη ενος σκαφτου μπαγλαμα (και ελπιζω και αλλων οργανων στην συνεχεια)
    Περιμενω με ανυπομονησια την συνεχεια της κατασκευης

    Νικος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. ΠΕΡΑΣΑ ΝΑ ΣΟΥ ΕΥΧΗΘΩ..
    ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ ΜΕ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΧΑΡΑ!!
    ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΠΑΝΤΑ ΚΑΛΑ ΚΑΙ ΚΑΛΑ ΝΑ ΠΕΡΑΣΕΙΣ!!!
    ΚΑΛΟ ΒΡΑΔΥ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Πανεμορφο αρθρο. Μπραβο!Ποσο μερακι και προσοχη στη λεπτομερεια!
    Σε ευχαριστω επισης για το τοσο επικοιδομιτικο σχολιο σου περι της Μαγικης Τεχνης της οργανοποιιας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Φίλη μου Πολυτεχνίτισσα σε ευχαριστώ πολύ και εύχομαι ό,τι καλύτερο,για σένα και για τους ανθρώπους που αγαπάς!Καλή Ανάσταση και καλό Πάσχα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Φίλε Νίκο σε ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια,η συνέχεια έρχεται αμέσως μετά το Πάσχα,να είσαι πάντα καλά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Φίλε μου memories ό,τι και να γράψω για την τέχνη της Οργανοποιίας λίγο θα είναι,σε ευχαριστώ για το σχόλιο σου και σου εύχομαι ό,τι καλύτερο,να είσαι πάντα καλά και να χαίρεσε ό,τι αγαπάς!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Φίλε μου skroutzako,έχεις τις θερμότερες ευχές μου για καλή Ανάσταση και καλό Πάσχα με υγεία και ό,τι ποθείς!!!Πολύ όμορφο το στιχάκι σου φίλε!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Χρόνια πολλά σε όλες τις φίλες και τους φίλους του Luthier School!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Το blog ειναι εξαιρετικό!!! Με έβαλε σε διδικασία να αρχίσω να σχεδιάζω κι εγώ έναν μπαγλαμά, αλλά δυστυχώς έχω ένα πρόβλημα: Το βάθος του σκάφους είναι λίγο μικρότερο από το πλάτος του λόγω των διαστάσεων του ξύλου που αγόρασα... τι επιπτώσεις μπορεί να έχει αυτό στον ήχο του οργάνου?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Φίλε Θεόδωρε Κ, σε καλωσορίζω στο ιστολόγιο και σου εύχομαι καλή επιτυχία στην προσπάθεια σου!!!Για το βάθος του σκάφους του μπαγλαμά, μπορείς να κάνεις χρήση των παρακάτω διαστάσεων:
    Από 6 έως και 8 εκατοστά(cm), σε αυτό το εύρος, έχω φτιάξει τους περισσότερους μπαγλαμάδες μου με πολύ καλά αποτελέσματα.Έχει φτιαχτεί ακόμη και μπαγλαμάς την εποχή του μεσοπολέμου με βάθος σκάφους μόλις 5cm.Το μεγάλο και βαθύ ηχείο δίνει σίγουρα πιο δυνατό ήχο,πάντα όμως μπορείς να πετύχεις έναν διαφορετικό ήχο, πειραματιζόμενος με έναν πλουραλισμό διαστάσεων. Ο πειραματισμός σε αυτό το σημείο είναι ο καλύτερος δάσκαλος! Φτιάξε τον μπαγλαμά σου με το ξύλο που έχεις και αργότερα αγοράζεις ξυλεία με μεγαλύτερο πάχος. Καλή τύχη στην κατασκευή!!!Όποια άλλη απορία έχεις γράψε μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Φίλε Θεόδωρε και μια διευκρίνηση...λες στο σχόλιο σου πως το βάθος του σκάφους είναι λίγο μικρότερο από το πλάτος του... πάντα το μέγιστο βάθος είναι μικρότερο από το μέγιστο πλάτος του σκάφους! Αυτό δεν είναι πρόβλημα.Στον συγκεκριμένο μπαγλαμά που φαίνεται στις φωτογραφίες, έχω βάθος σκάφους 7,5 cm και πλάτος 11 cm.Όταν λέω πως το μέγιστο βάθος του σκάφους πρέπει να συμπίπτει με το μέγιστο πλάτος του, εννοώ πως εκεί που το σκάφος έχει το μεγαλύτερο βάθος του θα πρέπει από την πλευρά που θα κολληθεί το καπάκι να έχει το μεγαλύτερο πλάτος του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. ευχαριστώ πάρα πολύ για την σαφέστατη απάντησή σου!!!
    Το blog είναι αριστούργημα! Ελπίζω ν συνεχίζεις να μας δίνεις τα φώτα σου για πολύ καιρό ακόμα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Καλησπέρα!!!
    Τα αχνάρια πως θα τα σχεδιάσω ώστε να έχουν αυτό ακριβώς το σχήμα?
    Η δεν χρειαζετε τόση ακρίβεια? :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Φίλε Ορέστη η σχεδίαση των αχναριών μπορεί να γίνει και με ελεύθερο χέρι,αν έχει κανείς ευχέρεια στο σχέδιο, αλλά και γεωμετρικά. Την γεωμετρική προσέγγιση θα την αναλύσω στα μαθήματα τεχνικού σχεδίου για οργανοποιούς, σε κάποια από τις επόμενες αναρτήσεις.
    Να είσαι καλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Πώς βγαίνει το σχέδιο της μπροστινής όψης? Ευχαριστώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Φίλε μου το συγκεκριμένο αχνάρι είναι σχεδιασμένο με το χέρι,απλά σχεδιάζεις έναν άξονα που θα αντιπροσωπεύει τον άξονα συμμετρίας του σκάφους και διπλώνεις το χαρτί σχεδίου ακριβώς επάνω του,στην συνέχεια, σχεδιάζεις ακριβώς το μισό της μπροστινής όψης σύμφωνα με τις προτιμήσεις σου στις διαστάσεις και τέλος κόβεις το σχέδιο όπως είναι διπλωμένο,έτσι προκύπτει ένα εντελώς συμμετρικό αχνάρι. Κάποια στιγμή ,αρκεί να βρω λίγο χρόνο, έχω σκοπό να κάνω ένα εκτενές αφιέρωμα στην σχεδίαση των εγχόρδων,σε χαιρετώ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Καλησπέρα και χρόνια πολλά.Θα πρέπει να σας δώσω πολλά συγχαρητήρια γιατι ανοίγεται νέους δρόμου για ανθρώπους που θέλουν να ασχοληθούν με την οργανοποιία.Και εγώ όπως και πολλοί άλλοι θέλω να ξεκινήσω το πρώτο οργανακι μου.επειδη σήμερα πρώτη φορά μπήκα στο forum και(μάλλον αργησα) θέλω να ρωτήσω όσο αφορά το σχεδιασμό του σκάφους για σκαφτο μπαγλαμά πως μπορώ να βγάλω το αχνάρι με γεωμετρία.ευχαριστω.Και πάλι Χρόνια Πολλά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Φίλε Γιώργο καλωσόρισες στο ιστολόγιο,σε ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια,επειδή η σχεδίαση με γεωμετρικούς κανόνες δεν μπορεί να αναλυθεί στα πλαίσια ενός σχολίου, σου υπόσχομαι να ετοιμάσω ένα πλήρες άρθρο για την σχεδίαση των αχναριών και να το παρουσιάσω σύντομα σε μια από τις επόμενες αναρτήσεις μου,σε χαιρετώ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Καλη χρόνια Χρονια Πολλα με υγεία.Ευχαριστω για την απάντηση θα περιμένω νέα σας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Αφήστε τα σχόλια σας,τις απόψεις σας,τις παρατηρήσεις σας, ακόμη και ενδεχόμενες απορίες ή ερωτήσεις σας,είναι χαρά μου να σας απαντήσω!Απαντώ πάντα σε κάθε νέα μου ανάρτηση!