Κυριακή 31 Οκτωβρίου 2010

Οδηγίες ασφαλείας για οργανοποιούς(α μέρος).

ΠΡΩΤΑ Η ΑΣΦΑΛΕΙΑ

   Η κατασκευή μουσικών οργάνων είναι αναμφισβήτητα μια πολύ ευχάριστη ασχολία, ιδιαίτερα δε στην περίπτωση που ο κατασκευαστής είναι ερασιτέχνης και είναι απαλλαγμένος από την πίεση που τυχόν θα ένοιωθε ως επαγγελματίας, να παραδώσει ένα όργανο που να ταυτίζεται με τις ιδιαίτερες απαιτήσεις του πελάτη ,τόσο ως προς την εμφάνιση του οργάνου όσο και για την ποιότητα του ήχου του.
   Ανεξαρτήτως  επαγγελματικής ή μη ιδιότητας του κατασκευαστή ,κατά την διάρκεια κατασκευής ενός μουσικού οργάνου πρέπει απαραιτήτως να λαμβάνονται ορισμένα σημαντικά μέτρα ασφαλείας. Παρακάτω θα αναφερθούμε σε  ορισμένες γενικές υποδείξεις και οδηγίες ασφαλείας  που αφορούν τον χώρο εργασίας του οργανοποιού για μια εργασία χωρίς δυσάρεστα απρόοπτα.      
   Στο σημείο αυτό πρέπει να τονίσουμε ότι οι οδηγίες ασφαλείας πρέπει να τηρούνται πάντα έστω και αν θεωρούμε τον εαυτό μας πεπειραμένο τεχνίτη, ξέρετε το ατύχημα δεν κάνει διακρίσεις ανάμεσα σε αρχάριους και έμπειρους τεχνίτες.

ΥΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

1.       Χώρος εργασίας: Διατηρείτε τον χώρο εργασίας σας πάντα τακτοποιημένο και καθαρό, πάγκοι γεμάτοι πεταμένα εργαλεία σκόνη και πριονίδι σίγουρα κάποια στιγμή θα σας εκνευρίσουν. Στον χώρο διέλευσης σας μην αφήνετε αντικείμενα που θα μπορούσαν να γίνουν αιτία να σκοντάψετε και να τραυματιστείτε. Εκμηδενίστε  κινδύνους που μπορεί να προκύψουν από έναν ακατάστατο χώρο.
2.       Φωτισμός και συνθήκες περιβάλλοντος: Φροντίστε ο χώρος που δουλεύετε να είναι φωτεινός με άπλετο φυσικό φωτισμό αλλά και με συνδυασμό  τεχνητού φωτισμού(λάμπες), μαζί με έναν φορητό προβολέα στερεωμένο επάνω στον πάγκο εργασίας σας, ο φρέσκος αέρας και η σωστή θερμοκρασία θα σας εξασφαλίσουν μια πιο ευχάριστη ατμόσφαιρα.
3.       Εργαλεία χειρός: Φροντίστε τα εργαλεία σας να είναι πάντα τακτοποιημένα, καθαρά, εκείνα που έχουν κόψη όπως τα σκαρπέλα, οι πλάνες κλπ να είναι πάντα ακονισμένα. Ένα μη ακονισμένο εργαλείο θα σας αναγκάσει να αυξήσετε την πίεση κατά την χρήση του έχοντας έτσι μεγαλύτερες πιθανότητες τραυματισμού. Ένα ακονισμένο εργαλείο  εργάζεται με λιγότερη πίεση και είναι πιο ασφαλές από ένα μη ακονισμένο.
4.       Τα σωστά εργαλεία για κάθε δουλειά: Κάθε εργαλείο έχει κατασκευαστεί για μια συγκεκριμένη εργασία , δε νομίζω να είναι έξυπνο να καρφώνουμε καρφιά με μια πένσα, για την συγκεκριμένη εργασία υπάρχει το σφυρί. Μάθετε την χρήση των εργαλείων και χρησιμοποιήστε τα για τις εργασίες για τις οποίες κατασκευάστηκαν.
5.       Προσωπική ασφάλεια: Συγκεντρωθείτε και ενεργείτε με την λογική όταν χρησιμοποιείτε εργαλεία. Προσπαθήστε να εκτελείτε κάθε εργασία με ιδιαίτερη προσοχή, έστω και μια στιγμή απροσεξίας ή μια αβλεψία μπορεί να οδηγήσει σε τραυματισμό. Ελέγχετε πάντα τα εργαλεία σας πριν την χρήση τους. Όταν επεξεργάζεστε το ξύλο δημιουργούνται ξυλομόρια σκόνης τα οποία είναι ιδιαιτέρως βλαπτικά για την υγεία σας, για να προστατευτείτε φοράτε πάντα μια ειδική μάσκα σκόνης. Προστατέψετε τα μάτια σας φορώντας γυαλιά ασφαλείας ιδίως όταν χρησιμοποιείτε ηλεκτρικά εργαλεία ή μηχανήματα που θα μπορούσαν να εκσφενδονίσουν ξυλομόρια ή γρέζια στα μάτια σας. Φοράτε πάντα τα κατάλληλα ρούχα και υποδήματα, τα ρούχα εργασίας πρέπει να είναι εφαρμοστά επάνω σας διότι τα φαρδιά ρούχα ενέχουν τον κίνδυνο να πιαστούν από περιστρεφόμενα μέρη ηλεκτρικών εργαλείων. Όταν εργάζεστε σε χώρο με υψηλά επίπεδα θορύβου προστατέψετε την ακοή σας με ωτοασπίδες. Προσέξτε την στάση του σώματος σας, προσπαθείτε να εργάζεστε σε φυσικές στάσεις χωρίς να καμπουριάζετε ή να σκύβετε. Μην εργάζεστε ποτέ όταν αισθάνεστε κόπωση, εκνευρισμό ή είστε άρρωστος. Όλες οι παραπάνω καταστάσεις αυξάνουν τις πιθανότητες ατυχήματος.
Σε επόμενη μας ανάρτηση θα μιλήσουμε για τις οδηγίες  ασφαλείας κατά την χρήση ηλεκτρικών εργαλείων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε τα σχόλια σας,τις απόψεις σας,τις παρατηρήσεις σας, ακόμη και ενδεχόμενες απορίες ή ερωτήσεις σας,είναι χαρά μου να σας απαντήσω!Απαντώ πάντα σε κάθε νέα μου ανάρτηση!