Τρίτη 16 Νοεμβρίου 2010

Ένα μικρό σπιτικό εργαστήριο.(Home made workshop).

      Πριν ξεκινήσουμε την πρώτη μας κατασκευή, θα πρέπει να αναφερθούμε σε ορισμένα πολύ σημαντικά θέματα που θα σας βοηθήσουν στα πρώτα σας βήματα σαν χομπίστες οργανοποιοί. Πρώτα απ όλα πρέπει όσοι ενδιαφέρεστε  πραγματικά να ασχοληθείτε με την οργανοκατασκευή να βρείτε ένα χώρο στον οποίο θα κάνετε τις εργασίες  που απαιτούνται για την κατασκευή ενός μουσικού οργάνου, ένα χώρο που μπορεί να έχετε στο σπίτι σας, για παράδειγμα, ένα άδειο δωμάτιο που δεν χρησιμοποιείτε , μια αποθήκη στην αυλή του σπιτιού σας , μια αποθήκη-γκαράζ που βάζετε το αυτοκίνητο σας ή  οποιοδήποτε άλλο χώρο που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ως home  made εργαστήριο.
     Ο χώρος αυτός πρέπει να έχει την δυνατότητα φυσικού φωτισμού με παράθυρα που ανοίγουν για την παροχή φρέσκου αέρα .Ένας ξύλινος πάγκος εργασίας είναι επίσης απαραίτητος για να κάνετε όλες τις εργασίες που χρειάζονται για την κατασκευή μουσικών οργάνων, στον πάγκο αυτό πρέπει να υπάρχει και μία μέγγενη για τις εργασίες που απαιτούν συγκράτηση του ξύλου κατά την επεξεργασία του. Για να φυλάτε τα εργαλεία σας και να τα έχετε πάντα σε τάξη ένα ντουλάπι  ή ένας πίνακας ανάρτησης εργαλείων είναι ότι πρέπει. Ακόμη χρειάζεστε μία ραφιέρα για την τακτοποίηση των υλικών της οργανοποιίας.
    Αφού στήσετε το σπιτικό σας εργαστήριο πρέπει να αρχίσετε την εξάσκηση στην ξυλοτεχνία με διάφορες προκαταρκτικές ασκήσεις και εργασίες, για την απόκτηση της «αίσθησης» των εργαλείων χειρός και των διαφόρων τεχνικών δεξιοτήτων, σε αυτό το σημείο θα δώσουμε ιδιαίτερη βαρύτητα στην κατεργασία του ξύλου.
   Με την πρακτική εξάσκηση και το πέρασμα του χρόνου θα νιώθετε πιο ικανοί για να ξεκινήσετε την κατασκευή μουσικών οργάνων που κατά ομολογία των τεχνιτών, μαζί με την τέχνη του ξυλοναυπηγού ,αποτελούν τις πιο σύνθετες ξυλουργικές τέχνες. Το πότε θα είστε σε θέση να ασχοληθείτε με την οργανοκατασκευή αυτό θα εξαρτηθεί από εσάς, πάντως  δεν πρέπει να βιάζεστε!
   Πράγματα που στην αρχή μπορεί να σας φανούν δύσκολα στην πορεία θα δείτε ότι θα απλοποιηθούν, η εξάσκηση σε αυτές τις περιπτώσεις είναι πάντα η καλύτερη λύση.Σε επόμενο post θα αναφερθούμε στα εργαλεία που χρειαζόμαστε για να ξεκινήσουμε την πρακτική εξάσκηση στην ξυλοτεχνία , μέχρι τότε αρχίστε να ετοιμάζετε το σπιτικό σας εργαστήριο! Δείτε ένα μικρό σκίτσο που έφτιαξα για ένα μικρό σπιτικό εργαστήριο! Το αναρτώ ξανά γιατί το προηγούμενο ήταν πολύ αχνό και δεν φαινόταν καλά.


 

5 σχόλια:

  1. Ένας πραγματικά όμορφος και χρήσιμος ιστότοπος φτιαγμένος με μεράκι,για τους γνωστές και λάτρες της τέχνης της οργανοποιίας.Κάτι που πραγματικά έλειπε. Μπράβο σας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Σε ευχαριστώ πολύ φίλε μου για τα καλά σου λόγια! Απο την μεριά μου, έχω να πω ,πως και το δικό σου ιστολόγιο είναι εξαίρετο και πραγματικά ταξιδεύει τους αναγνώστες του στον παλιό καλό καιρό, που όλοι ονειρευόμαστε κάποτε να ξανάρθει!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Φίλε Luthier γεια σου.
    Δεν βρίσκω τα λόγια που θα σου έδιναν να καταλάβεις την ικανοποίηση που μου δίνει η ευγενική, αλλά κυρίως η δημιουργικά χρήσιμη παρουσία σου στον ιστότοπο. Με την συγκροτημένη σκέψη σου και τις ακριβείς θεωρητικές σου υποδείξεις, είναι βέβαιο ότι θα ξυπνήσεις σε πολλούς νέους το καλλιτεχνικό κατασκευαστικό ταλέντο τους και τις αξίες της πολιτιστικής μας παράδοσης. Σου εύχομαι καλή δύναμη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Μπράβο πολύ καλή δουλειά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Αφήστε τα σχόλια σας,τις απόψεις σας,τις παρατηρήσεις σας, ακόμη και ενδεχόμενες απορίες ή ερωτήσεις σας,είναι χαρά μου να σας απαντήσω!Απαντώ πάντα σε κάθε νέα μου ανάρτηση!