Τετάρτη 10 Νοεμβρίου 2010

Μεράκι- Δυσκολίες 1-0

Φίλες και φίλοι καλημέρα σας,
Διάβαζα, την προηγούμενη εβδομάδα, στο ογκωδέστατο βιβλίο του Ηλία Πετρόπουλου «ρεμπέτικα τραγούδια»- τον τρόπο με τον οποίο δύο φίλοι μέσα στην φυλακή έφτιαξαν ένα σκαφτό μπαγλαμά. Είναι συναρπαστικό το γεγονός ότι ο συγγραφέας αναφέρεται σε δύο φυλακισμένους, οι οποίοι έφτιαξαν ένα μπαγλαμά με τρόπο που σήμερα κανείς μας δεν θα μπορούσε καν να διανοηθεί. Οι δυσκολίες της κατασκευής με τον τρόπο που περιγράφεται στο κείμενο ανυπέρβλητες, όμως το πάθος και το μεράκι αυτών των ανθρώπων νίκησε κατά κράτος κάθε εμπόδιο. Σας παραθέτω ολόκληρο το κείμενο με την ευγενική άδεια του συγγραφέα Ηλία Πετρόπουλου όπως αναφέρεται στην σελίδα 265:
Χρίστος Μ…   
Πως σκάψαμε τον τζουρά στο στρατόπεδο Παύλου Μελά.
   Τον τζουρά (μάλλον  μπαγλαμά)ως επί το πλείστον τον έκανε ο Γεώργιος Μπίλιος. Μαζί δηλαδή τον κάναμε, περισότερο  αυτός. Μαζί με τον συγχωρεμένο Γιώργο Μπίλιο , που τον σκοτώσανε οι γερμανοί και στον οποίον οφείλω που έμαθα μπουζούκι. Λοιπόν, τον μπαγλαμά τον κάναμε το 1941 στις φυλακές του Παύλου Μελά, του στρατοπέδου Παύλου Μελά.
   Εγώ ήμουνα βοηθός μαγείρου και, επειδής είχα το ελεύθερο , βρήκα ένα κούτσουρο και το δούλευα στο μαγειρείο για σκάφος-να κάνουμε δηλαδή το σκάφος του μπαγλαμά- δηλαδή το δούλευα με τις φωτιές. Τώρα για να σου δόσω να καταλάβεις επειδής ήμουνα στο μαγειρείο είχα το ελεύθερο και δούλευα, να πούμε, για να φκιάξω το σκάφος. Ναι! έπαιρνα φωτιές και τις έβαζα απάνω στην περιοχή την ίσια. Το άλλο μέρος με το μαχαιράκι το κάναμε κυκλικό. Έβαζα φωτιές και με ένα κουτάλι τόξυνα.
   Αυτό το βιολί κράτησε μήνες. Όταν τελείωσε το σκάφος το παρέδοσα στον Μπίλιο, ο οποίος έκανε μετά τον μάνικα. Για να κολήσουμε τον μάνικα όμως βγάλαμε ψαρόκολα από τα κρεβάτια. Ξύσαμε όλα τα κρεβάτια της φυλακής . Αυτό δεν ήτανε εύκολη δουλειά, γιατί έπρεπε να πάμε σε όλες τις ακτίνες- θαλάμους, σε παρένθεση. Γιατί ο κάθε θάλαμος είχε από εφτά-οχτώ κρεβάτια. Και για να συγκεντρωθεί αυτή η κόλα(πόση κόλα θα βγάζαμε απόνα κρεβάτι;)έπρεπε να πάμε σε πολλούς θαλάμους.
   Μετά τον κολήσαμε. Κάναμε και τα κλειδιά από ξύλο.  Και τάστα βάλαμε από χοντρό σύρμα, το οποίο βρήκαμε τυχαίως .Όλη αυτή την δουλιά την έκανε ο Μπίλιος. Χορδές πάλι ο Μπίλιος. Εγώ τίποτα δεν έκανα. Μόνο το σκάφος. Μετά, όταν έγινε ο μπαγλαμάς, πήγα και τον δοκίμασα, τον έπαιξα δηλαδή. Το πρωί που μας ανοίξανε πήγα στον θάλαμο του Μπίλιου- γιατί ήμασταν σε χωριστούς θαλάμους- και έπαιξα τον μπαγλαμά. Και από τον ενθουσιασμό μας συγκεντρωθήκαν όλοι οι κρατούμενοι και δεν πήραμε χαμπάρι πότε έφτασε ο υπαρχιφύλακας Σαΐτης, ο οποίος και μας τον πήρε. Μα τον παρακαλέσαμε όλοι οι κρατούμενοι κει  πέρα να μας τον ξαναδόσει . Αδύνατον στάθηκε.
   Επί είκοσι μέρες, εγώ και ο Μπίλιος, μόνο που δεν κλαίγαμε. Δεν μπορούσαν να μας παρηγορήσουν οι κρατούμενοι(συγκρατούμενοι, μάλλον)- Αλλά είχε γίνει ένας μπαγλαμάς, ρε Ηλία! Το στρατόπεδο μέσα , το οποίο ήτανε όλο γερμανοκρατούμενοι, ήτανε χωρισμένο:αλλού οι πολιτικού κρατούμενοι, αλλού του ποινικού. Εμείς ήμασταν του ποινικού.
   Στις 22 Απριλίου 1942 ο Χίτλερ έδοσε  χάρι όσοι είχανε μέχρι δύο χρόνια. Μεταξύ αυτών ήμουνα και εγώ, κι ο Μπίλιος. Όταν βγήκα από την φυλακή εγώ ασχολήθηκα πλέον μόνο με το μπουζούκι, ενώ ο Μπίλιος μπλέχτηκε και σε μια δουλιά που πήγαν να κάνουνε. Στην Διεθνή έκθεση πήγαν να πάρουν κάτι μαρμελάδες(-ας μη το γράψουμε αυτό ). Τους πιάσαν και τούς εκτελέσανε. Μόνο ένας – Γαλατάς λεγότανε – πήγε σ’ένα δικαστήριο και δραπέτευσε.
Γραμένο  καθ ΄ υπαγόρευσιν  στην Θεσσαλονίκη. Σάβατο μεσημέρι, 24-6-1972.

ΠΗΓΗ: Ηλία Πετρόπουλου, Ρεμπέτικα τραγούδια, έκτη επανέκδοση  1996 , εκδόσεις κέδρος Α.Ε.

   Το παραπάνω κείμενο περιέχει λέξεις που σήμερα θεωρούνται ανορθόγραφες, δεν έχω όμως κανένα δικαίωμα να τις διορθώσω , έτσι τις άφησα όπως το πρωτότυπο, η παράδοση δεν έχει ανάγκη από διορθώσεις! 

2 σχόλια:

  1. Όταν οι άνθρωποι έχουν μεράκι καμμία δυσκολία δεν μπορεί να τους σταματήσει,μπράβο luthier school,αξίζεις θερμά συγχαρητήρια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Σίγουρα το μεράκι δίνει δύναμη στην ζωή μας και μας βοηθάει να ξεχνάμε λίγο τις δυσκολίες και τις πίκρες... σε ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια !

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Αφήστε τα σχόλια σας,τις απόψεις σας,τις παρατηρήσεις σας, ακόμη και ενδεχόμενες απορίες ή ερωτήσεις σας,είναι χαρά μου να σας απαντήσω!Απαντώ πάντα σε κάθε νέα μου ανάρτηση!