Δευτέρα 29 Νοεμβρίου 2010

Η Ατζέντα του Οργανοποιού.

    Λίγο πρίν ολοκληρωθεί η επεξεργασία της συνέντευξης που σας είχαμε προαναγγείλει, μιας και φτάνουμε προς το τέλος του μηνός Νοεμβρίου ,ας συνοψίσουμε τα κυριότερα στοιχεία που αναλύσαμε σε αυτόν τον πρώτο μήνα ζωής του ιστολογίου.

Η  Ατζέντα του Οργανοποιού.

    Η Ατζέντα του Οργανοποιού έχει ως βασικό σκοπό, να παρουσιάζει με έναν συνοπτικό πλην όμως σαφή και αποτελεσματικό τρόπο θέματα που απασχολούν τον ερασιτέχνη οργανοποιό .  Μέσα θα βρίσκετε στο τέλος κάθε μήνα, τα σημαντικότερα, θέματα ,που έχουν αναλυθεί από το ιστολόγιο ,με την μορφή ερωτήσεων και απαντήσεων, όπως και απαντήσεις  σε ερωτήσεις  που μπορείτε να θέτετε με τα σχόλια σας, σχετικά με την οργανοποιία και οτιδήποτε άλλο έχει σχέση με την θεματολογία του Luthier School.
   Ελπίζω αυτό να συμβάλλει στην δημιουργία ενός χώρου γνώσης για την διάδοση αλλά και διάσωση αυτής της όμορφης τέχνης και γενικότερα της Ελληνικής μας παράδοσης.
ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ


ΣΤΗΛΗ ΕΡΩΤΗΣΕΩΝ
ΣΤΗΛΗ ΑΠΑΝΤΗΣΕΩΝ
Τι είναι το ξύλο;
Είναι το υλικό που παίρνουμε από φυτά πολύ μεγάλης ανάπτυξης που έχουν σχηματίσει σκληρό, ινώδη και ξυλώδη ιστό, με απλά λόγια είναι το υλικό που παίρνουμε από τα δέντρα.
Ποια είναι τα μέρη ενός δέντρου;
Το δέντρο μέσα στο έδαφος αποτελείται από το ριζικό σύστημα και επάνω από το έδαφος τον κορμό ,την κορυφή και τις διάφορες εκβλαστήσεις κλαδιών και φύλλων.
Σε μια εγκάρσια τομή του κορμού τι μπορούμε να διακρίνουμε;
Τον πυρήνα στο κέντρο του που ονομάζεται και εντεριώνη,  την ζώνη του εγκάρδιου ξύλου με πιο σκούρο χρώμα, την ζώνη του σομφόξυλου με ανοιχτότερο χρώμα, το κάμβιο και τον φλοιό.
Ποια η χημική σύσταση του ξύλου;
Το ξύλο αποτελείται από 50%άνθρακα, 43%οξυγόνο, 6%υδρογόνο, 1% άζωτο ,κατά μέσο όρο.
Τι πρέπει να λαμβάνουμε υπόψη μας για να επιλέγουμε την κατάλληλη ξυλεία για τις κατασκευές εγχόρδων μουσικών οργάνων;
Τις ιδιότητες του ξύλου όπως την αντοχή του σε διάφορες δυνάμεις, την πλαστικότητα, ελαστικότητα, σκληρότητα, υγρασία του ξύλου και οπωσδήποτε θα πρέπει να ελέγχουμε για την ύπαρξη ελαττωμάτων όπως ρωγμές, ρόζοι, σχισίματα, διπλή καρδιά, μονόπλευρη καρδιά, σκασίματα από παγωνιά κλπ. Γενικά το ξύλο που θα επιλέγουμε πρέπει να είναι υψηλής ποιότητας.
Ποιο είναι το εύρος στο ποσοστό υγρασίας ξυλείας για την κατασκευή εγχόρδων μουσικών οργάνων;
5   έως 11%.
Ποια είναι τα κύρια μέρη ενός εγχόρδου μουσικού οργάνου;
Σε γενικές γραμμές ένα έγχορδο μουσικό όργανο αποτελείται από το σκάφος ή ηχητικό κιβώτιο, το μπράτσο ή μανίκι, την ταστιέρα ή  δακτυλοθέσιο, την κεφαλή ή κλειδοθέσιο, την αρμονική τράπεζα ή καπάκι, το στόμιο ή οπή αρμονικού επιπέδου, την φιγούρα και διάφορα εξαρτήματα όπως χορδές, χορδιέρα, κλειδιά, καβαλάρη, μαξιλάρι ή προσκέφαλο. Οι ονομασίες αυτές μπορεί να διαφέρουν από όργανο σε όργανο.
Τι πρέπει να λαμβάνουμε υπόψη  μας όταν δουλεύουμε με εργαλεία χειρός ή ηλεκτρικά εργαλεία;
Όλους τους γενικούς κανόνες ασφαλείας και τους ειδικούς κανόνες για κάθε εργαλείο ξεχωριστά, φροντίζουμε να ενημερωνόμαστε συχνά ,για τα τελευταία θέματα ασφαλείας ,μέσω των τεχνικών εγχειριδίων που δίνουν οι κατασκευαστές των εργαλείων.


Αυτή θα είναι περίπου η μορφή της Ατζέντας του Οργανοποιού. Περιμένουμε τις ερωτήσεις σας και τα σχόλια σας!

2 σχόλια:

  1. Συγχαρητήρια για το ιστολόγιο σας! Μπορείτε να μου πείτε πιο είναι το εύρος κλιμάκων κατασκευής ενός μπαγλαμά; Εννοώ το μήκος της χορδής από το προσκέφαλο μέχρι τον μεγάλο καβαλάρη.Ευχαριστώ πολύ και καλή συνέχεια!
    Jessie.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αγαπητή Jessie, οι μπαγλαμάδες κατασκευάζονται με μήκος κλίμακας(ελεύθερης χορδής)από 34cm έως 41cm, μέσα σε αυτό το εύρος μπορείς να πειραματιστείς για να πετύχεις τον ήχο που επιθυμείς. Όποια άλλη ερώτηση έχεις με χαρά μου να σου απαντήσω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Αφήστε τα σχόλια σας,τις απόψεις σας,τις παρατηρήσεις σας, ακόμη και ενδεχόμενες απορίες ή ερωτήσεις σας,είναι χαρά μου να σας απαντήσω!Απαντώ πάντα σε κάθε νέα μου ανάρτηση!