Δευτέρα 8 Νοεμβρίου 2010

Λεξικό για μάστορες.

ΓΛΩΣΣΑΡΙ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΟΡΩΝ ΓΙΑ ΟΡΓΑΝΟΠΟΙΟΥΣ


¨       Σκάφος οργάνου: Το μέρος ενός έγχορδου μουσικού οργάνου που ενεργεί ως ενισχυτής της έντασης του ήχου, γιαυτό ονομάζεται και ηχητικό κιβώτιο.
¨       Μπράτσο: Είναι το μέρος του οργάνου που κατασκευάζεται από μονοκόμματο σκληρό ξύλο ή από ενώσεις σκληρού και μαλακού ξύλου και φέρει επάνω του την ταστιέρα στην οποία ο  μουσικός παράγει μελωδία. Ονομάζεται και μανίκι ή χέρι.
¨       Ταστιέρα: Ξύλινο λεπτό τεμάχιο σκληρού ξύλου συνήθως από έβενο που φέρει επάνω του μεταλλικά ενθέματα (τάστα) και κολλιέται στο μπράτσο του οργάνου.
¨       Τάστα: Μεταλλικά τεμάχια που τοποθετεί ο οργανοποιός όταν κατασκευάζει την ταστιέρα σε προκαθορισμένες θέσεις ανάλογα με την κλίμακα κατασκευής του οργάνου.
¨       Ηχητική τράπεζα: Ονομάζεται και καπάκι του οργάνου, πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό τμήμα  των εγχόρδων μουσικών οργάνων που κατασκευάζεται συνήθως από ξύλο ερυθρελάτης, από μονοκόμματο ή με δύο κομμάτια ξύλου και συγκολλείται επάνω στο σκάφος. Είναι ίσως από τα σημαντικότερα τμήματα ενός μουσικού οργάνου για την ηχητική του απόδοση.
¨       Καμάρια: Οι λεγόμενες τονικές μπάρες, λεπτά τεμάχια ξύλου που τοποθετούνται και συγκολλιούνται  κάτω από το καπάκι του οργάνου για την στατική του ενίσχυση αλλά και για την διαμόρφωση της ποιότητας του παραγόμενου ήχου.
¨       Στόμιο:  Η τρύπα που ανοίγεται στο καπάκι σε προκαθορισμένη θέση για την μετάδοση του ήχου στο χώρο.
¨       Χορδιέρα: Μεταλλικό συνήθως εξάρτημα που βιδώνεται στο κάτω μέρος του οργάνου για να συγκρατεί τις χορδές. Ονομάζεται και χορδοκράτης ή λύρα.
¨       Καβαλάρης: Λεπτή βέργα ξύλου που παίζει το ρόλο της γέφυρας σηκώνοντας τις χορδές τόσο διάστημα επάνω από την ταστιέρα όσο χρειάζεται για να ακούγεται καθαρός ο ήχος που παράγουν. Ο καβαλάρης επίσης μεταφέρει τις δονήσεις των χορδών στο καπάκι.
¨       Φιγούρα: Λεπτά φύλλα καπλαμά που φέρουν επάνω τους διάφορες παραστάσεις και έχουν κατασκευαστεί με την τεχνική της ενθετικής(μαρκετερύ) που σαν ενιαίο σύνολο τοποθετούνται στο καπάκι, είτε καλύπτοντας ένα τμήμα του είτε το σύνολο του από τον καβαλάρη και επάνω. Μια πολύ απλή φιγούρα που τοποθετείται  στο σημείο του καπακιού, εκεί που πέφτει συνήθως η πένα του οργανοπαίκτη, ονομάζεται πεναριά. Στις φιγούρες χρησιμοποιούνται και άλλα υλικά όπως  όστρακα και πλαστικά φύλλα (ασετόπαστες).
¨       Μαξιλάρι: Λεπτό κοκάλινο εξάρτημα που τοποθετείται στην αρχή της ταστιέρας και φέρει χαραγές για την τοποθέτηση των χορδών, λέγεται και μικρός καβαλάρης ή προσκέφαλο.
¨       Κεφαλή ή καράολο: Ξεχωριστό κομμάτι σκληρού ξύλου που συγκολλάται στην αρχή του μπράτσου και φέρει τα κλειδιά του οργάνου.
¨       Κλειδιά: Εξαρτήματα για την τάνυση και το κούρδισμα των χορδών συνήθως μεταλλικά ή ξύλινα.
¨       Κλίμακα κατασκευής οργάνου: Το μήκος της ελεύθερης χορδής από το μαξιλάρι ως το μεγάλο καβαλάρη.

4 σχόλια:

  1. Έκανα μια βόλτα στην μπλοκόσφαιρα να χαλαρώσω.Οι εκλογές και τα αποτελέσματά της δεν είναι ενθαρρυντικά.Τα γενικότερα ζητήματα σχετικά με τα μέτρα που παίρνονται στα πλαίσια του μνημονίου αυτή την ιστορική στιγμή οδηγούν την χώρα και τους εργαζόμενους σε έναν μεταμοντέρνο Μεσαίωνα, διαγράφουν την καθημερινότητά μας ζοφερή.
    Οπότε είπα και γω δεν βγαίνω μια βόλτα να δω και τίποτε άλλο μιας και εγώ "τρώγομαι"με την πολιτική και μέσα από τον φίλο Crousma να με στην δική σου σελίδα.
    Τώρα μην φανταστείς ότι εγώ έχω καμιά σχέση με τα μουσικά όργανα.Αγαπώ πολύ την μουσική.Προτιμώ την κλασική μουσική,την τζαζ,τα λαϊκά του Μίκη και τον Χατζιδάκις,αγαπώ τον Στελάρα,
    τις μουσικές του Μικρούτσικου και του Σαββόπουλου (τα παλιά) και κάποιους ακόμη μετρημένους στα δάκτυλα του ενός χεριού.Οι υπόλοιποι μου φαίνονται σκυλάδες.
    Εδώ λοιπόν εξαντλείται η σχέση μου με τα μουσικά όργανα.Όμως καταλαβαίνω πόσο σημαντικό ρόλο μπορεί να παίζει ένα μουσικό όργανο στην απόδοση της μουσικής και αυτός ήταν ο λόγος που σταμάτησα στην σελίδα σου. Χμ! χαλάρωσε λιγάκι.Βλέπω είσαι και καινούργιος σου εύχομαι καλές μπλοκοσχέσεις στην παγκόσμια γειτονιά μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Φίλε Black Bedlam σε καλωσορίζω στο ιστολόγιο μου όπως και όλους τους πρώτους αναγνώστες μου,πράγματι η καθημερινότητα μας φαντάζει σαν μια υπόσχεση ενός επερχόμενου Μεσαίωνα ή όπως πολύ εύστοχα λες ενός μεταμοντέρνου Μεσαίωνα που στόχο έχει κυρίως το μυαλό μας.Δηλαδή την πλήρη αδρανοποίηση της σκέψης μας και την δημιουργία μιας αυταρχικής κοινωνίας που τα ανθρώπινα συναισθήματα θα προσκυνούν την ύλη και το χρήμα.Δεν είμαι ηθικολόγος ούτε μου αρέσει να κουνάω το δάκτυλο μου παριστάνοντας τον άμεμπτο, αισθάνομαι όμως πως η κοινωνία μας βρίσκεται σε μια κατάσταση ηθικής κατρακύλας και πως ο μόνος τρόπος για να αντιμετωπίσουμε αυτό το εμετικό σύστημα που μας περιβάλλει είναι ο πολιτισμός μας, όπως τον αντιλαμβάνεται ο καθένας απο εμάς.Ένας απο τους λόγους που αποφάσισα την δημιουργία αυτού του ιστολογίου είναι ακριβώς αυτή η ανάγκη που πιστεύω αισθάνονται όλοι οι άνθρωποι που αγαπούν την τέχνη, να ξεχάσουν λίγο αυτόν τον άδικο και υλιστικό κόσμο και να ταξιδέψουν έστω και μέσω ενός ιστολογίου στα μαγικά μονοπάτια της,μπορεί να είμαι ονειροπόλος ή αιθεροβάμων όμως καλύτερα έτσι,τουλάχιστον έχω ήσυχη την συνείδηση μου.Συμφωνώ μαζί σου για τον μεγάλο Μίκη Θεοδωράκη, τον Στελάρα μας και θα προσθέσω τον Τσιτσάνη μας τον Μάρκο μας, τον Χιώτη μας και τόσους άλλους υπέροχους συνθέτες του λαΐκού μας και ρεμπέτικου τραγουδιού που πίστεψε με μας πρόσφεραν αληθινά έργα τέχνης, εξάλλου πως να μην είναι κάτι αληθινό όταν βγαίνει μέσα απο τον ίδιο το λαό; Κάπου εδώ πρέπει να σταματήσω γιατί για ακόμη μια φορά θα πιαστώ ονειροπόλος, να ευχαριστήσω και τον φίλο crousma και βέβαια φίλε Black Bedlam δε νομίζω πως πρέπει να χαλαρώσω, η εποχή που ζούμε θέλει συνεχή επαγρύπνηση. Να είστε όλοι καλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Φίλε Δημήτρη, σε ευχαριστώ πολύ, ένας απλός καθημερινός άνθρωπος είμαι που προσπαθώ με τις λιγοστές μου δυνάμεις, να κρατήσω ζωντανή, αυτήν την υπέροχη τέχνη που κινδυνεύει να χαθεί,όπως κινδυνεύει κάθετι ωραίο σε αυτούς τους βάρβαρους καιρούς που ζούμε. Σου εύχομαι ολόψυχα ό,τι επιθυμείς για την νέα χρονιά με υγεία πάνω απ'όλα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Αφήστε τα σχόλια σας,τις απόψεις σας,τις παρατηρήσεις σας, ακόμη και ενδεχόμενες απορίες ή ερωτήσεις σας,είναι χαρά μου να σας απαντήσω!Απαντώ πάντα σε κάθε νέα μου ανάρτηση!