Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου 2011

Οργανογνωσία-Μάθημα (2).Η Βιόλα-Viola.

Φίλες και φίλοι γεια και χαρά σας και καλό μήνα,

   Στην συνέχεια των μαθημάτων της οργανογνωσίας, σήμερα,  θα μιλήσουμε για την βιόλα. Στο προηγούμενο μάθημα γνωρίσαμε το βιολί, η βιόλα σαν μέγεθος είναι το αμέσως επόμενο μεγαλύτερο έγχορδο μουσικό όργανο με δοξάρι, που συναντούμε στην συμφωνική ορχήστρα. Η βιόλα θα μπορούσαμε να πούμε πως είναι ένα μεγάλο βιολί, είναι δε κατά 1/7 μεγαλύτερη του βιολιού και φυσικά δίνει βαρύτερο ήχο.

   Παίζεται όπως το βιολί, έχει το ίδιο σχήμα με το βιολί, αλλά κουρδίζεται πέντε νότες χαμηλότερα, το κούρδισμα γίνεται σε διαστήματα πέμπτης,(Ντο-Σολ-Ρε-Λα). Το Ντο μας το δίνει η τέταρτη χορδή και αντιστοιχεί στο Ντο που βρίσκουμε στο κλειδί του φα ,στο δεύτερο διάστημα. Ο ήχος που μας δίνει η βιόλα είναι βαθύτερος και ιδιαίτερα γλυκός. Οι ανοικτές χορδές της βιόλας μας δίνουν την έκταση του τσέλου κατά μία ογδόη ψηλότερα.

   Η βιόλα, σαν μουσικό όργανο, έχει χρησιμοποιηθεί για ρυθμική και αρμονική υποστήριξη, στην συμφωνική ορχήστρα, κυρίως στους προκλασσικούς και κλασσικούς χρόνους ,έδινε τους φθόγγους της αρμονίας. Σαν σολιστικό όργανο ,έχει έναν πλούσιο, βαθύ και μυστηριώδη ήχο και στα νεώτερα χρόνια έχει χρησιμοποιηθεί και σε αντιστικτικά και μελωδικά σόλο. Εκτός από τη συμφωνική ορχήστρα ,την συναντούμε και σε μουσική δωματίου, με ιδιαίτερη έμφαση εμφανίζεται στα κουαρτέτα.

   Η βιόλα προέρχεται από το μουσικό όργανο(viola da braccio), ένα παλιότερο όργανο που στηριζόταν στον ώμο. Τα παλιά χρόνια οι πρώτες κατασκευές βιόλας είχαν πολύ χονδρότερες χορδές από τις σύγχρονες βιόλες- και πιο χαλαρές- δίνοντας έτσι έναν ιδιαίτερα βαθύ και μουντό ήχο.

   Μεγάλοι συνθέτες έγραψαν για την βιόλα, χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η συμφωνία του Μπερλιόζ-«Ο Αρόλδος στην Ιταλία», άλλο ένα ορχηστρικό σόλο αυτήν την φορά είναι ο «Δον Κιχώτης» του Ρίχαρντ Στράους.

   Διάσημοι σολίστ: Γιούρι Μπασμέτ, Λάιονελ Τέρτις, Κιμ Κασκασιάν. Πληροφοριακά, το μεγαλύτερο ποσό που δόθηκε ποτέ για αγορά βιόλας, ήταν το 1984 στο Λονδίνο 129.600 λίρες!

Στην φωτογραφία No 1 μπορείτε να δείτε μια σύγχρονη βιόλα.

Η βιόλα
Φωτογραφία No 1 Η βιόλα.

Πηγές:
Τα θεωρητικά της Μουσικής Αρ. 6 ΟΡΓΑΝΟΓΝΩΣΙΑ και στοιχεία από την ενορχήστρωση, του Μανώλη Καλομοίρη, Μουσικός εκδοτικός οίκος Μιχαήλ Γαϊτάνος.

Τα Μουσικά όργανα παλιά και νέα -εκδόσεις MOS.

Να είστε καλά,τα λέμε σύντομα!

6 σχόλια:

  1. Καλησπερα φιλε Γιωργο!!
    Πολυ ενδιαφεροντα τα αρθρα σου!!
    Καλη συνεχεια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ευχαριστούμε για το πολύ ενδιαφέρον μάθημα:)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλημέρα κι από μένα.
    Έχασα αρκετά μαθήματα αλλά θα σας προλάβω...:)
    Πολύ ωραία κι ενδιαφέρουσα ανάρτηση,όπως όλες...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Φίλε ανώνυμε 1:20 μ.μ.,χαίρομαι που βρίσκετε ενδιαφέροντα τα μαθήματα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Φίλη μου Kallianira σε ευχαριστώ πολύ,θα προλάβεις είμαι σίγουρος:)
    Καλή συνέχεια στις δημιουργίες σου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Αφήστε τα σχόλια σας,τις απόψεις σας,τις παρατηρήσεις σας, ακόμη και ενδεχόμενες απορίες ή ερωτήσεις σας,είναι χαρά μου να σας απαντήσω!Απαντώ πάντα σε κάθε νέα μου ανάρτηση!