Πέμπτη 31 Μαρτίου 2011

Κατασκευή Μπαγλαμά-Baglama construction 1.

Στην σημερινή ανάρτηση θα μελετήσουμε τα παρακάτω:
  • Εισαγωγή στην κατασκευή σκαφτού μπαγλαμά.
  • Ασφάλεια κατά την χρήση εργαλείων.
  • Ενότητα  Α - Το σκάφος του μπαγλαμά-Βήμα 1- (Επιλογή ξυλείας-σημάδεμα-χάραξη-κοπή)
  • Βασικές διαστάσεις του σκάφους του μπαγλαμά.

Καλησπέρα σας,

   Με την σημερινή ανάρτηση ξεκινάμε μια σειρά άρθρων για την κατασκευή σκαφτού μπαγλαμά, όπως κατασκευάζεται στο εργαστήριο μου, με εκατό τοις εκατό χειροποίητη δουλειά και με την χρήση παραδοσιακών  εργαλείων χειρός!

   Στα μαθήματα εργαλειοχρησίας, έχουμε ήδη αναλύσει αρκετά από αυτά τα εργαλεία και σε επόμενες αναρτήσεις θα αναφερθούμε και σε άλλα σημαντικά εργαλεία χειρός. Στην εποχή μας, βέβαια, υπάρχουν και πάρα πολλά ηλεκτρικά εργαλεία χειρός, που βοηθάνε στην κατασκευή ενός μουσικού οργάνου, τόσο ως προς τον λιγότερο κόπο που καταβάλλει ο χρηστής τους ,αλλά και για την εξοικονόμηση χρόνου ,κατά την διάρκεια της κατασκευής.

   Μη νομίζετε πως κατακρίνω την χρήση ηλεκτρικών εργαλείων, αυτό θα ήταν άδικο, αφού η σύγχρονη τεχνολογία έχει προσφέρει πολλές λύσεις και στον χώρο της οργανοποιίας. Απλά θέλω να τονίσω, το πόσο σημαντικό είναι για έναν Luthier να μάθει να χρησιμοποιεί τα παραδοσιακά εργαλεία χειρός ,χωρίς να εξαρτάται αποκλειστικά από την χρήση του ηλεκτρισμού.

   Να γνωρίζετε πως μόνο με την συχνή και σωστή χρήση των εργαλείων, θα μπορέσετε να αποκτήσετε την απαιτούμενη εμπειρία, και τελικά να χειρίζεστε τα εργαλεία σας με άνεση και φυσικά με ασφάλεια. Εάν έχετε την δυνατότητα να βρεθείτε κοντά σε έμπειρους χρήστες εργαλείων, για να δείτε τον τρόπο που χειρίζονται τα εργαλεία τους κάντε το, αποφασίστε το και σίγουρα θα βρείτε τον τρόπο να μάθετε πολλά.

   ΠΡΩΤΑ Η ΑΣΦΑΛΕΙΑ

   Στα μαθήματα εργαλειοχρησίας όπως θα έχετε καταλάβει έχω δώσει ιδιαίτερη βαρύτητα στον τομέα της ασφάλειας, σε αυτό το θέμα δεν παίζουμε, προσοχή εδώ: Εάν δεν είστε απόλυτα σίγουροι για την ικανότητα σας και την δεξιότητα σας στην χρήση οποιουδήποτε εργαλείου μην το χρησιμοποιήσετε, αφήστε κάποιον άλλον έμπειρο χρήστη να σας καθοδηγήσει. Αν προχωρήσετε, γνωρίζοντας πως δεν έχετε την απαιτούμενη εμπειρία, αναλαμβάνετε μόνοι σας το ρίσκο ενός ενδεχόμενου τραυματισμού. Μην αγνοείτε ποτέ τους κανόνες ασφαλείας που διέπουν την χρήση εργαλείων χειρός ή ηλεκτρικών.

   Στις πρώτες αναρτήσεις μου, σας παρουσίασα ,μια πολύ μεγάλη ποικιλία οδηγιών για την ασφαλή χρήση εργαλείων και γενικώς για την ασφάλεια, μελετήστε ξανά αυτές τις αναρτήσεις- οι οδηγίες αυτές προέρχονται από διάφορα τεχνικά εγχειρίδια οδηγιών χρήσης  διαφόρων εργαλείων που έχω μελετήσει. Διαβάστε εδώ http://luthierschool.blogspot.com/2010/10/blog-post_31.html και εδώ http://luthierschool.blogspot.com/2010/11/blog-post.html

   Επίσης και στα άρθρα της εργαλειοχρησίας, θα βρείτε πολύτιμες συμβουλές ,για να χειρίζεστε τα εργαλεία σας με τον σωστό και ασφαλή τρόπο. Πάντως ,σε κάθε περίπτωση,μην επιχειρήσετε τίποτα το οποίο είναι πέρα από τις ικανότητες σας και αν δεν αισθάνεστε άνετα με κάτι μην το κάνετε!

   Η παρουσίαση της κατασκευής θα γίνει με βήματα, ώστε η ολοκλήρωση κάθε βήματος να εξασφαλίζει την συνέχεια και την ολοκλήρωση της κατασκευής με μια λογική σειρά εργασιών. Έτσι, αν για παράδειγμα ,μετά την δημοσίευση των βημάτων 1-2-3 ακολουθήσει μια δημοσίευση για κάποιο εργαλείο ή οποιοδήποτε άλλο θέμα, που άπτεται της θεματολογίας του ιστολογίου, να ξέρετε πως θα ακολουθήσει το βήμα 4-5 κ.λπ.

Ας ξεκινήσουμε λοιπόν!

ΕΝΟΤΗΤΑ  Α  (Σκάφος μπαγλαμά)

ΒΗΜΑ 1    (Επιλογή ξυλείας-σημάδεμα ξυλείας-χάραξη -κοπή ξυλείας)


   Το ξύλο που χρησιμοποιώ για την συγκεκριμένη κατασκευή είναι η Αμερικάνικη καρυδιά. Το ξύλο αυτό το έχω πολλά χρόνια στο εργαστήριο μου και έφτασε η στιγμή να το χρησιμοποιήσω!!! Ας πούμε λίγα πράγματα για το ξύλο της καρυδιάς.

   Πρόκειται για ένα πολύ όμορφο και ποιοτικό ξύλο, η καθαρή πυκνότητα του κατά προσέγγιση βρίσκεται στα 0,70 g/cm3. Στα χαρακτηριστικά του, μπορούμε να πούμε, πως είναι σκληρό και πολύ στέρεο ξύλο, το ποσοστό συστολής του είναι αρκετά μικρό και με καλή ικανότητα ακινησίας, για κατασκευή οργάνων με ντούγιες είναι και αρκετά ελαστικό. Η ξήρανση του γίνεται αργά και χρειάζεται αρκετή επεξεργασία για ένα γυαλιστερό φινίρισμα- λόγω ορατών αυλακώσεων των πόρων του.

   Τον συγκεκριμένο μπαγλαμά θα τον κατασκευάσω με ξεχωριστό σκάφος και μπράτσο και όχι μονοκόμματο. (Θα μιλήσουμε αργότερα για τις διαφορές των δύο περιπτώσεων)

Στην φωτογραφία Νο1, φαίνεται το πριστοτεμάχιο της Αμερικάνικης καρυδιάς όπως το αγόρασα.

Αμερικάνικη καρυδιά
Φωτογραφία 1  Πριστοτεμάχιο Αμερικάνικης καρυδιάς.

  
   Στην φωτογραφία Νο2, με τον μεταλλικό χάρακα σημειώνω με το μολύβι το μήκος του ξύλου για το σκάφος του μπαγλαμά, στο συγκεκριμένο μοντέλο σημειώνω  20 εκατοστά (cm), σε αυτό το μήκος συμπεριλαμβάνεται και μια προεξοχή ,που θα χρησιμεύσει στην αρχή για την συγκράτηση του υπό διαμόρφωση σκάφους του οργάνου στην μέγγενη.

Χρήση μεταλλικού χάρακα
Φωτογραφία 2  Μέτρηση και σημάδεμα μήκους.
   Στην φωτογραφία Νο3, με το  γωνιόμετρο σχεδιάζω μία ευθεία σε   γωνία 90 μοιρών προς τα νερά του ξύλου. Αυτή η ευθεία σχεδιάζεται ακριβώς στο σημείο που σημάδεψα πριν ,στα 20 cm.


Χρήση γωνιόμετρου
Φωτογραφία 3  Χρήση γωνιόμετρου.
   Στην φωτογραφία Νο4, με την φαλτσογωνιά (Στέλα)  χαράζω την ευθεία με το μεταλλικό μολύβι -χαράκτη για να προετοιμάσω την γραμμή κοπής.

Χρήση Στέλας
Φωτογραφία 4  Χρήση Στέλας και χαράκτη.
  Στην φωτογραφία Νο5, φαίνεται η γραμμή που χάραξα στην φαρδύτερη και στενότερη πλευρά του ξύλου.

Η γραμμή κοπής χαραγμένη
Φωτογραφία 5  Η γραμμή κοπής χαραγμένη.
   Στις φωτογραφίες Νο6-7-8, φαίνεται η κοπή του ξύλου με πριόνι αλεποουράς, εδώ πρέπει να προσέξετε ό,τι έχουμε πει στο μάθημα εργαλειοχρησίας για την χρήση των πριονιών… διαβάστε εδώ http://luthierschool.blogspot.com/2010/11/1.html
Κοπή με πριόνι


Κοπή με πριόνι



Κοπή με πριόνι
Φωτογραφίες 6-7-8  Κοπή ξύλου με πριόνι αλεποουράς.


ΒΑΣΙΚΕΣ ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΣΚΑΦΟΥΣ ΤΟΥ ΜΠΑΓΛΑΜΑ

Για το συγκεκριμένο μοντέλο:

·         Ολικό μήκος σκάφους= 15 εκατοστά(cm).
·         Μέγιστο πλάτος σκάφους=11 εκατοστά(cm).
·         Μέγιστο βάθος σκάφους=7,5 εκατοστά(cm).

          Περιμένω τη γνώμη σας για την βήμα προς βήμα παρουσίαση της κατασκευής. Να είστε πάντα καλά!!!

41 σχόλια:

  1. ΠΕΡΑΣΑ ΓΙΑ ΝΑ ΣΑΣ ΠΩ ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ ΜΕ ΥΓΕΙΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΟΛΑ!..
    ΣΑΣ ΚΑΜΑΡΩΝΩ!!!..
    ΚΑΙ ΛΙΓΟ ΣΑΣ ΖΗΛΕΥΩ ΓΕΙΑ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΣΑΣ!!!
    Η ΤΕΧΝΗ ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΚΑΙ ΔΥΣΚΟΛΗ!!
    ΚΑΛΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ!!
    ΚΑΛΗΜΕΡΑ!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Σε ευχαριστώ πολύ Πολυτεχνίτισσα!!! Να είσαι πάντα καλά και γεμάτη δημιουργική έμπνευση!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Φίλε ανώνυμε ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Δυσκολεύομαι να πιστέψω οτι αυτό το κομμάτι του ακατέργαστου ξύλου καρυδιάς, πρόκειται να γίνει......μπαγλαμάς!
    Sorry Luthier,αλλά η ανικανότητα μου σε ότι έχει σχέση με, ας την πούμε χειροτεχνία, αφαιρεί απο την φαντασία μου την ικανότητα να φανταστώ και το αποτέλεσμα(που σίγουρα τα άξια χεράκια σου το έχουν εγγυημένο)
    Αχ να άκουγα το έτοιμο μπαγλαμαδάκι να παίζει!
    Luthier ήγγικεν η ώρα νομίζω να βγείς στο παραθυράκι του youtube!χι,χι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Καλό μήνα με υγεία !
    Περιμενα με ανηπομονυσια τετοια αρθρα, που εχουν αναλυτικη επεξηγηση σε step by step!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Φίλε memories σε ευχαριστώ για τις ευχές σου,να είσαι πάντα καλά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Καταπληκτική ανάρτηση όπως πάντα!!!!!!
    Τα εξηγείς όλα τέλεια, με πολλές λεπτομέρειες και λύνεις τις απορίες μας!!!!!!
    Συγχαρητήρια φίλε!!!!!!!!
    Με κάλεσαν σε ένα παιχνίδι και έπρεπε να καλέσω κι εγώ με τη σειρά μου, πέρνα μια βόλτα να δεις!!!!!!!!
    Καλό μήνα!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Συγχαρητήρια φίλε!!!!!!΄
    Είσαι πραγματικά πολύ ταλαντούχος!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Μπράβο φίλε μου, οι οδηγίες που δίνεις είναι λεπτομερέστατες,χρόνια είχα την επιθυμία να φτιάξω ένα μπαγλαμαδάκι και τώρα νομίζω πως με τις πολύτιμες πληροφορίες σου θα το ξεκινήσω!!!Ευχαριστούμε που μας ανοίγεις την πύλη στην γνώση της οργανοποιίας, μα πιο πολύ για την ανιδιοτελή σου προσφορά στην τέχνη,να σε έχει ο Θεός καλά φίλε luthier, σε χαιρετώ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Φοβερή και πληρέστατη ανάρτηση καλέ μου φίλε!!! Χαρά στο κουράγιό σου... Μοιράζεσαι μαζί μας καταπληκτικά πράγματα...
    Και είναι πολλά άτομα στην επαρχία που ασχολούνται ερασιτεχνικά με την οργανοποιία! Θα το κατευχαριστηθούν το άρθρό σου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Xairetai.poly kalh douleia.pws mporw na epikoinwnhsw mazi sas gia kapoies plhrofories?(kapoio e-mail isws) eyxaristw

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Φίλε έχεις πολύ μεράκι σε αυτό που κάνεις,μπράβο σου! Θέλει πολύ κόπο η οργανοποιία τελικά,χαράς το κουράγιο σου,καλή δύναμη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Απίστευτο!Ένα κομμάτι ξύλο,με την μαεστρία και το μεράκι του οργανοποιού,γίνεται ένα γλυκόηχο όργανο που μας ταξιδεύει μελωδικά...!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Αν θέλετε επικοινωνήστε εσείς μαζί μου. nidiser@yahoo.gr

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Καλησπέρα Τζέσσυ,σε ευχαριστώ πάρα πολύ,κάποια στιγμή θα το κάνω αυτό με το χειρόγραφο,καλή συνέχεια εύχομαι!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Φίλε ανώνυμε 10:12 μ.μ. ευχαριστώ! Τα λόγια σου με τιμούν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Φίλε ανώνυμε 10:16μ.μ. είναι χαρά μου εάν το ιστολόγιο μου σταθεί αρωγός στις προσπάθειες σας,ανταποδίδω τις ευχές σας!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Καλέ μου φίλε Ευ αγωνίζεσθαι σε ευχαριστώ πολύ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Αγαπητή φίλη Θαλασσινή, αυτά τα ταξίδια στην παράδοση (που εσύ τα ξέρεις πολύ καλά) είναι που μας κρατάνε στις επάλξεις! Καλή συνέχεια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Φίλε fotis ,μπορείς εδώ να ρωτήσεις για οποιοδήποτε θέμα σε ενδιαφέρει ελεύθερα! Μπορείς επίσης να με βρεις στο forum www.luthier.gr και εκεί υπάρχει η δυνατότητα αποστολής προσωπικού μυνήματος, οπότε αν θέλεις τα λέμε και εκεί! Το mail δεν το χρησιμοποιώ πολύ συχνά ,άρα οι παραπάνω τρόποι που σου προτείνω θα εξασφαλίσουν μια πιο άμμεση επικοινωνία.
    Υ.Γ Συγγνώμη για την καθυστερημένη απάντηση όμως ήμουν εκτός blog...τα λέμε φίλε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Ευχαριστώ πολύ για την απάντηση. Ποιό είναι το Username σας στο luthier.gr? Ευχαριστώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. άκυρο. σας εντόπισα. θα σας στείλω προσωπικό μήνυμα εντός των επόμενων ημερών. ευχαριστώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. χαρηκα πολυ που σας ανακαληψα απο μια αναρτηση του φιλου ''Ευ αγωνιζεσθαι''
    ολες οι αναρτησεις σας ειναι ενδιαφερουσες και αυτη θα φανει χρήσιμη σε μελος της οικογενειας μου που ασχοληται με την μουσικη
    να εισαστε καλα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Καλώς ήρθατε κυρία Ειρήνη,χαίρομαι που βρίσκετε ενδιαφέρουσες τις αναρτήσεις!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Συγχαρητήρια!!!! Kαι για τις πολύ ενδιαφέρουσες πληροφορίες και για το μάθημα και για το μεράκι και την αγάπη που έχετε γι`αυτήν την τέχνη!Να περιμένουμε κάποια στιγμή κι ένα βιντεάκι για ν`ακούσουμε ζωντανά το μπαγλαμαδάκι; :)
    Ευχές από καρδιάς για καλή συνέχεια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Καλησπερα!!!Ψαχνοντας πραγματα για την οργανοποιια επεσα σε σενα Luthier -μπραβο
    για το κουραγιο και το μερακι...θα θελα να μου δωσεις τα φωτα σου σε κατι ..για ολικο μηκος
    σκαφους μππαγλαμα 15cm ποσο πρεπει να ειναι
    το μηκος του τακου; υπαρχει καποια στανταρ
    αναλογια ;ευχαριστω....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Καλησπέρα!!
    Θέλω να ρωτήσω αν δεν βρω αυτο το είδος ξύλου τι άλλο θα ήταν κάλο να πάρω.όπως και ποσά εκατοστά να είναι και πόσο πάχος να έχει το ξύλο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Φίλε 3:14μ.μ. σε ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια. Το μήκος του τάκου(top block) στον συγκεκριμένο μπαγλαμά που παρουσιάζω είναι 4cm.Το μήκος του μπορεί να βρεθεί σχεδιαστικά,κάτι που έχω σκοπό να αναλύσω σε επόμενη ανάρτησηση μου ,στο τεχνικό σχέδιο για Οργανοποιούς.Να είσαι καλά φίλε μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. Φίλε 4:08 μ.μ. μπορείς να χρησιμοποιήσεις ξυλεία από: Σφένδαμο (κελεμπέκι),μουριά,μαόνι,Ευρωπαϊκή καρυδιά και διάφορα άλλα ποιοτικά ξύλα. Αν είσαι αρχάριος σου προτείνω φλαμούρι, το οποίο είναι αρκετά μαλακό στο σκάψιμο.Δες και μια παλιότερη μου δημοσίευση για την ξυλεία οργανοποιίας που έχω στα μαθήματα ξυλογνωσίας http://luthierschool.blogspot.com/2010/12/4.html
    Και τα υπόλοιπα μαθήματα ξυλογνωσίας, θα σου λύσουν πολλές απορίες ως προς τις διαστάσεις της ξυλείας.
    Το πάχος του ξύλου πρέπει να είναι τουλάχιστον 7cm και το πλάτος του για το μοντέλο που παρουσιάζω τουλάχιστον 11cm.Να είσαι καλά και καλή επιτυχία στην προσπάθεια σου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. συγχαρητηρια για την σελιδα!!!
    ειμαι απο κρητη και ενδιαφερομαι να ξεκινησω να φτιαξω ενα μπαγλαμα... πηγα σε κατι ξυλουργια για να ζητησω ξυλο αλλα μου ειπαν οτι ειναι πολυ δυσκολο να βρω ξυλα που αναγραφονται στην σελιδα σας τα οποια να εχουν κοπει εδω και δεκα χρονια...
    αν μπορειτε βοηθηστε με. ευχαριστω πολυ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. Ευχαριστώ πολύ!Θα πρέπει να πάτε σε ξυλεμπορικά καταστήματα και νομίζω πως υπάρχουν αρκετά στην Κρήτη.Για αρχή μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και ξύλο φλαμουριάς που σκαύεται και εύκολα.Μπορούμε να τα λέμε και στο φόρουμ www.luthier.gr Αν θέλετε να εγγραφείτε στο φόρουμ μπορείτε να γράψετε πως έρχεστε από τον luthier school, για να σας καταλάβω και να τα λέμε και από εκεί. Υπάρχουν πολλά παιδιά στο φόρουμ από την Κρήτη,οπότε θα βρείτε πληροφορίες για τα ξυλεμπορικά της Κρήτης από πρώτο χέρι! Καλή συνέχεια στην κατασκευή!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. Καλησπέρα σου,

    Συγχαρητήρια για το blog σου.

    Ενδιαφέρομαι να φτιάξω ΄ένα μπαγλαμά σκαφτό (πρώτη κατασκευή) και θα ήθελα βοήθεια για την δημιουργία για χνάρι.
    Ευχαριστώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  33. Φίλε μου όλα τα χνάρια τα σχεδιάζω (λόγο πείρας) ελεύθερα με το χέρι. Εκείνο που πρέπει να γνωρίζεις είναι πως στο μπαγλαμά ακολουθείται η αναλογία 1/3 στην σχεδίαση. Αυτό σημαίνει πως το μήκος του σκάφους χωρίζεται σε 3 ίσα τμήματα και προσέχεις ώστε στο σημείο που το σκάφος έχει το μεγαλύτερο βάθος του εκεί να υπάρχει και το μεγαλύτερο πλάτος του σκάφους,στο σημείο αυτό τοποθετείται και ο καβαλάρης επάνω στο καπάκι. Σε χαιρετώ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  34. καλησπερα luthier και φιλοι...θα ηθελα την βοηθεια σασ οσοι ξερετε..ειμαι φοιτητησ σ τμημα προστασια και συντηρηση πολιτισμικησ κληρονομιασ και μ δοθηκε μια εργασια για να βρω ιστορικα στοιχεια ,υλικα κατασκευησ χρηση, τυποσ ξυλειας για ενα αντικειμενο..Αυτο το αντικειμενο ειναι το κομό κατι σαν κομοδινα.sta gallika commode..αν μπορει καποιοσ να μ βοη8ισει θα του ημουν ευγνωμων εστω να μ μου πει που μπορω να ανατρεξω.. σας ευχαριστω εκτον προτερον .. περιμενω με αγωνια.καλο βραδυ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  35. Φίλε μου θα μεταφέρω το αίτημα σου στην κοινότητα luthier.gr και όσες πληροφορίες συγκεντρωθούν θα σε ειδοποιήσω από εδώ με σύνδεσμο να τις μελετήσεις!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  36. Καταπληκτικό blog. Φαίνεται πως είναι πολύ προσεγμένο και πολύ κατατοπιστικό. Συγχαρητήρια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  37. Να είστε πάντα καλά, σας ευχαριστώ πολύ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Αφήστε τα σχόλια σας,τις απόψεις σας,τις παρατηρήσεις σας, ακόμη και ενδεχόμενες απορίες ή ερωτήσεις σας,είναι χαρά μου να σας απαντήσω!Απαντώ πάντα σε κάθε νέα μου ανάρτηση!