Δευτέρα 19 Ιανουαρίου 2015

Ξύστρες- Burnishing a scraper



Καλησπέρα σας και καλή εβδομάδα,
   Στην σημερινή ανάρτηση θα σας δείξω πώς να ακονίζετε τις ξύστρες σας και συγκεκριμένα τον τύπο ξύστρας που ονομάζεται «card scraper», πρόκειται για την κλασική ξύστρα που χρησιμοποιούν όλοι οι τεχνίτες που ασχολούνται με την επεξεργασία του ξύλου.   Στην τέχνη μας, εκτός από την παραλληλόγραμμη αυτή ξύστρα, χρησιμοποιούμε και άλλες ξύστρες με διάφορα σχήματα, κυρτά, κοίλα ,οβάλ, πολύσχημα, όπου η κάθε ξύστρα ανάλογα με το σχήμα της χρειάζεται και έναν ειδικό χειρισμό, τόσο κατά το ακόνισμα της όσο και κατά την χρήση της. Ξεκινάμε από την κλασική παραλληλόγραμμη  ξύστρα  μιας και αποτελεί την πιο κοινή μορφή, στην οικογένεια αυτών των πολύ χρήσιμων εργαλείων.

    Εκείνο που ονομάζουμε ακόνισμα της ξύστρας ουσιαστικά είναι η έλκυση του λεγόμενου γάντζου ή άγγιστρου ή τσιγγελιού-(hook) ή απλώς δοντιού με το ειδικό εργαλείο (μασγαλά- burnisher). Στις παρακάτω φωτογραφίες φαίνονται όλα τα βήματα για να αποκτήσουμε μια ξύστρα που θα κάνει πολύ καλά την δουλειά της.

    Στην φωτογραφία No 1, τοποθετούμε την ξύστρα στην μέγγενη και την σφίγγουμε πολύ καλά για να έχουμε την σταθερότητα που χρειάζεται.
Φωτογραφία No 1 Η ξύστρα στην μέγγενη



   Στην φωτογραφία No 2, με ένα αλφάδι ελέγχουμε την σωστή τοποθέτηση της ξύστρας να δείχνει «αλφαδιά».
Φωτογραφία No 2 Η σωστή τοποθέτηση με το αλφάδι
 
    Στην φωτογραφία No 3, με μια πλακέ λεπτής οδόντωσης λίμα περνάμε με ελαφρύ χέρι την ακμή της ξύστρας, εμπρός -πίσω και εντελώς επίπεδα, για να την τετραγωνίσουμε.
Φωτογραφία No 3 Τετραγώνισμα ακμής ξύστρας με απλή λίμα
 
   Στην φωτογραφία No 4, συνεχίζουμε με πέτρα ακονίσματος ,χρησιμοποιούμε μια χονδρότερη στην αρχή, για παράδειγμα 1000grit και στην συνέχεια αλλάζουμε με μια με μεγαλύτερο βαθμό grit 4000(για φινίρισμα) και γυαλίζουμε την ακμή της ξύστρας, στην φωτογραφία φαίνεται και το αλφάδι που δείχνει πως η πέτρα κινείται επίπεδα στην ακμή της ξύστρας.
Φωτογραφία No 4 Γυάλισμα ακμής ξύστρας με πέτρα
 

    Στην φωτογραφία No 5, με την 1000 grit πέτρα γυαλίζουμε τις επίπεδες πλευρές της ξύστρας, αφαιρώντας έτσι και την όποια αγριάδα μπορεί να έχει εμφανιστεί από το στάδιο του λιμαρίσματος, το γυάλισμα εδώ γίνεται με κυκλικές κινήσεις.
Φωτογραφία No 5 Γυάλισμα επίπεδων πλευρών της ξύστρας με την πέτρα
 
   Η ξύστρα μας τώρα είναι έτοιμη για την κύρια εργασία  έλκυσης του δοντιού και αυτό γίνεται με το εργαλείο που φαίνεται στις επόμενες φωτογραφίες.

   Στις φωτογραφίες No 6, 7,8 φαίνεται η χρήση του μασγαλά- burnisher. Στερεώνουμε ξανά την ξύστρα στην μέγγενη πολύ καλά και σταθερά και ξεκινάμε την διαδικασία για να δημιουργήσουμε το δόντι-hook. Ξεκινάμε κρατώντας το εργαλείο σε γωνία 90 μοιρών ως προς την ξύστρα, χρησιμοποιώντας επαρκή πίεση ξεκινάμε τα περάσματα από την μια άκρη ως την άλλη,σε κάθε πέρασμα αυξάνουμε ελαφρώς την γωνία φτάνοντας στις 10 με 15 μοίρες(προς την πλευρά που θέλουμε να βγάλουμε το δόντι), μόλις δούμε το δόντι να έχει βγει κατά μήκος της ακμής  η ξύστρα μας είναι έτοιμη, το δόντι το καταλαβαίνουμε ελέγχοντας το με το δάκτυλο μας, με προσοχή για να μην κοπούμε. Γύρω στα 6 με 12 περάσματα με το εργαλείο είναι αρκετά για να δημιουργήσουμε το δόντι.


Φωτογραφία No 6 Χρήση μασγαλά-burnisher (αρχή)

Φωτογραφία No 7 Χρήση μασγαλά-burnisher (μέση)
Φωτογραφία No 8 Χρήση μασγαλά-burnisher (τέλος)
 

    Μια σωστά διαμορφωμένη ξύστρα κατά την χρήση της βγάζει λεπτό «πελεκούδι» όπως φαίνεται στην φωτογραφία No 9 και όχι σκόνη, αν βγάζει σκόνη τότε είναι καιρός να φτιάξουμε καινούργιο δόντι, ακολουθώντας την παραπάνω διαδικασία από την αρχή.
Φωτογραφία No 9  Η απόδειξη του επιτυχημένου burnishing
 
 
ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ ΣΗΜΕΙΑ ΠΡΟΣΟΧΗΣ

  •    Η ξύστρα πρέπει να είναι πολύ καλά στερεωμένη για να αποφύγουμε γλιστρήματα που μπορεί να συμβούν λόγο της εφαρμοστέας πίεσης, κατά την διάρκεια της εργασίας.

  •   Κρατάμε το εργαλείο και με τα δυο μας χέρια, με το ένα χέρι την λαβή του και με το άλλο κρατάμε την  άκρη του κυλινδρικού χάλυβα.

  • ·  Είμαστε προσεκτικοί κατά την διάρκεια που χρησιμοποιούμε τον μασγαλά- burnisher, γιατί εφαρμόζουμε επαρκή πίεση κατά τα περάσματα στην ακμή της ξύστρας και με μια απροσεξία, μπορεί το χέρι μας να γλιστρήσει και να τραυματιστούμε στην κοφτερή ακμή της ξύστρας.

  •   Δόντι μπορούμε να βγάλουμε και από τις δυο πλευρές της ξύστρας .

  •    Με μεγαλύτερη πίεση βγάζουμε μεγαλύτερο δόντι ,αυτό όμως φθείρεται γρήγορα , το μικρότερο δόντι έχει μεγαλύτερη διάρκεια ζωής και είναι πιο αποτελεσματικό. Εφαρμόζουμε λοιπόν επαρκή πίεση κατά το ρολάρισμα του burnisher άλλα όχι υπερβολική.
Τα λέμε σύντομα, σας χαιρετώ!!!

5 σχόλια:

  1. Ευχαριστουμε Γιωργο!!!!!!!!! Καταπληκτικη αναλυση οπως παντα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Περνώ απ'το εργαστήριό σου και αφήνω πολλά συγχαρητήρια για την καλή δουλειά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Γεια σου Δημήτρη μου σε ευχαριστώ πολύ!!! Θα τα πούμε σύντομα φίλε μου!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Μασγαλά στην ελλάδα που βρίσκουμε ρε παιδιά;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Αφήστε τα σχόλια σας,τις απόψεις σας,τις παρατηρήσεις σας, ακόμη και ενδεχόμενες απορίες ή ερωτήσεις σας,είναι χαρά μου να σας απαντήσω!Απαντώ πάντα σε κάθε νέα μου ανάρτηση!