Τετάρτη 18 Σεπτεμβρίου 2013

Από τον Ταμπουρά στο Μπουζούκι-Νέο βιβλίο



   Φίλες και φίλοι του Luthierschool καλησπέρα σας, ξανά μαζί σας για να συνεχίσουμε το ταξίδι μας στην υπέροχη τέχνη μας. Σας εύχομαι καλό Φθινόπωρο με υγεία και δύναμη, εδώ είμαστε να τα λέμε και να περάσουμε μαζί τη νέα σαιζόν με νέες αναρτήσεις και πολλές εκπλήξεις.

   Το Καλοκαιράκι που μας άφησε πια ,διάβασα πολλά νέα βιβλία και σήμερα θα σας παρουσιάσω ένα από αυτά, που σίγουρα θα ενδιαφέρει τους λάτρεις του Ρεμπέτικου τραγουδιού και όχι μόνο! Πρόκειται για το βιβλίο του Σταύρου Κουρούση:  «Aπό τον Ταμπουρά στο Μπουζούκι»- Η ιστορία  και  η εξέλιξη του Μπουζουκιού και οι πρώτες του ηχογραφήσεις(1926-1932).

   Το διάβασα πολύ ευχάριστα και πραγματικά καταχάρηκα την υπέροχη δουλειά του φίλου Σταύρου Κουρούση, στις 124 σελίδες του, ο αναγνώστης ταξιδεύει στην ιστορία του Ταμπουρά και του Μπουζουκιού ,ξεκινώντας από την Αρχαιότητα-Βυζαντινή εποχή έως και την Τουρκοκρατία και την Απελευθέρωση. Το κείμενο πλαισιώνεται από φωτογραφίες αλλά και δίστιχα από τα Δημοτικά μας τραγούδια.

   Στις σελίδες 44 -50, παρουσιάζονται διάφορα είδη Ταμπουρά μαζί με τις διαστάσεις τους και πολλές χρήσιμες πληροφορίες.

   Στις σελίδες 59-65, υπάρχει μια υπέροχη παρουσίαση δύο μουσικών οργάνων ,του διάσημου μουσικού Γιοβάν Τσαούς(Γιάννη Εϊτζιρίδη), γράφει ο οργανοποιός Μιχάλης Μουντάκης, τα όργανα αυτά είναι κατασκευασμένα από τον οργανοποιό Κυριάκο Πεζματζόγλου –Λαζαρίδη. Πληροφορίες κατά την γνώμη μου ιδιαίτερα χρήσιμες για τους μελετητές αλλά και τους κατασκευαστές μουσικών οργάνων.

   Το ταξίδι συνεχίζεται... με το Μπουζούκι και το Ρεμπέτικο ενώ στην σελίδα 67 βλέπουμε μια μοναδική έως σήμερα φωτογραφία Κουτσαβάκη. (Αέρηδες,Πλάκα 1880-1890 από την συλλογή του Χάρη Γιακουμή). Πολύ σημαντικό επίσης και το μέρος του βιβλίου σχετικά με τα κουρδίσματα(ντουζένια) του Μπουζουκιού αλλά και του Ταμπουρά σελίδες 73-78.

   Ακολουθεί ένα κεφάλαιο για τους οργανοποιούς και το Μπουζούκι αλλά και την Ελληνική οργανοποιία στην Αμερική ,με τους κυριότερους Έλληνες μάστορες (Αναστάσιος Σταθόπουλος- Θεόδωρος Καραμπάς-  Γεώργιος Γκρέτσης- Φώτης Βρακάς- Παναγιώτης Τσίμης – Δ.Σάσσος)

   Το βιβλίο συνοδεύεται από cd  με 18 σπάνιες ηχογραφήσεις εκ των οποίων οι 9 είναι αδημοσίευτες έως σήμερα!
Τέλος στις σελίδες 88 έως 118 παρουσιάζονται τα τραγούδια της έκδοσης μαζί με τους ερμηνευτές τους.  Αναμφίβολα μιλάμε για ένα σπουδαιότατο έργο!

Το εξώφυλλο και το οπισθόφυλλο του βιβλίου!

Από τον Ταμπουρά στο Μπουζούκι
Φωτογραφία No 1  Εξώφυλλο του βιβλίου.


Από τον Ταμπουρά στο Μπουζούκι
Φωτογραφία No 2  Οπισθόφυλλο του βιβλίου.
Τα λέμε σύντομα,σας χαιρετώ!

8 σχόλια:

  1. ενδιαφέρον και μερακλίδικο φαίνεται.. καλη χρονιά να έχουμε :) :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ευχαριστούμε για την ενημέρωση αυτού του σπουδαίου πονήματος,πάντα καλά! Θανάσης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Το βιβλίο φαίνεται εξαιρετικά ενδιαφέρον...
    Καταπληκτική δουλειά!
    Χριστίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Εξαιρετική παρουσίαση φίλε Luthier! To μοναδικό αυτό βιβλίο είναι απαραίτητο για κάθε λάτρη του Ρεμπέτικου τραγουδιού...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Αφήστε τα σχόλια σας,τις απόψεις σας,τις παρατηρήσεις σας, ακόμη και ενδεχόμενες απορίες ή ερωτήσεις σας,είναι χαρά μου να σας απαντήσω!Απαντώ πάντα σε κάθε νέα μου ανάρτηση!