Πέμπτη 1 Μαρτίου 2012

Βερνίκια-Βαφές, Varnishes-Dyes 2.

Καλησπέρα σας,

   Καλή Σαρακοστή και καλό μήνα,συνεχίζουμε με διάφορα χρήσιμα στοιχεία, στο κεφάλαιο του φινιρίσματος των μουσικών οργάνων:


Φυσικές ρητίνες για παρασκευή βερνικιών


·         Σανδαράκη: Ρητίνη η οποία προέρχεται από κυπαρίσσια ως επί το πλείστον από το Μαρόκο, διαλύεται σε αλκοόλη αλλά και σε τερεβινθέλαιο και έχει ανοικτό κίτρινο χρώμα. Το σημείο τήξης της είναι 150 βαθμοί κελσίου. Τα βερνίκια σανδαράκης είναι εύθραυστα. Υπάρχει και σανδαράκη Αυστραλίας αλλά είναι σπάνια.
·         Κοπάλ: Ρητίνη από τροπικά φυλλοβόλα δέντρα της Αφρικής, υπάρχουν διάφορα είδη κοπάλ με διαφορετικές ονομασίες όπως: Manila copal, Congo copal,Kauri copal,Tanzanian copal κ.λπ. Όλες αυτές οι ρητίνες  έχει επικρατήσει να λέγονται απλώς Copals. Έχουν σημείο τήξης από 110-270 βαθμούς κελσίου, με χρωματικούς τόνους από ανοικτό κίτρινο έως σκούρο καφέ. Η ρητίνη διαλύεται εύκολα σε αλκοόλη , ειδικά  ο τύπος Manila copal ,είναι ο πιο δημοφιλής για μουσικά όργανα, ωστόσο επειδή προκύπτει ένα ιδιαίτερα μαλακό βερνίκι ανακατεύεται και με άλλες ρητίνες. Διαλύεται επίσης και σε διάφορα ευεξάτμιστα έλαια γιαυτό μπορεί να χρησιμοποιηθεί για άριστης ποιότητας βερνίκια λαδιού.

·         Μαστίχα:  Η γνωστή σε όλους μας μαστίχα από την Χίο, για υψηλής ποιότητας βερνίκια, κυρίως για όργανα της οικογένειας του βιολιού. Είναι διαλυτή σε  οινόπνευμα, ευεξάτμιστα λάδια και σε τερεβινθίνη. Επειδή η ρητίνη από μόνη της είναι της κατηγορίας soft resins ανακατεύεται και με άλλες ρητίνες (γομμαλάκα, σανδαράκη, κοπάλ).
·         Γομμαλάκα: Δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις, είναι η πιο δημοφιλής ρητίνη στην κατασκευή φυσικών βερνικιών. Είναι γνωστή και με την ονομασία κόμμι σελλάκ ή λάκκειον  κόμμι . Διαλύεται σε καθαρό οινόπνευμα. Η ρητίνη αυτή προέρχεται από δέντρα της Ινδίας ,στα οποία γίνονται τσιμπήματα από τα οποία εκκρίνεται αυτή η κίτρινη ουσία της λάκας. Υπάρχει βασικά η κίτρινη γομμαλάκα που την βρίσκουμε σε λεπτές φολίδες ή σε φύλλα, υπάρχει και η άσπρη ή οποία έχει υποστεί διάφορες επεξεργασίες, συνήθως αποχρωματίζεται με υποχλωριώδες ασβέστιο. Μια καλή αναλογία για βερνίκι γομμαλάκας είναι 300 έως 400 gr γομμαλάκας σε 1 λίτρο οινόπνευμα ,(υπάρχουν και άλλες αναλογίες ανάλογα με τον βαθμό συμπύκνωσης που θέλουμε να πετύχουμε στο διάλυμα). Ο χρωματικός τόνος της  μπορεί να είναι από κίτρινο έως και κοκκινοκαφέ, στα βιβλία βερνικιών για μουσικά όργανα οι αποχρώσεις  ονομάζονται και light yellow,orange,brown κ.λπ. Ο τύπος lemon shellac είναι ο καλύτερος , όπως υποστηρίζουν πολλοί μάστορες των βερνικιών. Η παραπάνω αναλογία γομμαλάκας  αποτελεί και ένα πολύ καλό γυαλιστικό. Υπάρχουν και έτοιμα διαλύματα σε πλαστικά μπιτόνια, με διάφορες αποχρώσεις που μπορεί να φτάσουν έως και το μαύρο. Συνήθως ,για βερνίκια μουσικών οργάνων, εκτός από την γομμαλάκα, προσθέτουμε και άλλες ρητίνες όπως σανδαράκη(Sandarac), elemi,μαστίχα κ.λπ. Μπορούμε να προσθέσουμε και ένα κουταλάκι κόμμι κοπάλ κα ι ένα κουταλάκι αραβικό κόμμι. Το μίγμα γομμαλάκας  σκέτης ή και με άλλες ρητίνες πρέπει να μείνει στο οινόπνευμα τουλάχιστον 12 ώρες. Στο διάλυμα μπορούμε να προσθέσουμε χρωστικές ρητίνες ( dye resins) ή τα διάφορα αποστάγματα τους για να έχουμε ταυτόχρονα και χρώμα. Είναι καλό να γνωρίζουμε το εξής, σχετικά με την καθαρότητα της γομμαλάκας: Η γομμαλάκα διαλύεται όπως είπαμε και πιο πάνω σε καθαρό οινόπνευμα, αλλά δεν διαλύεται καθόλου ή ελάχιστα το πολύ 5-6% σε βενζίνη ή νέφτι. Αν  ωστόσο η γομμαλάκα διαλυθεί,  τότε έχει νοθευθεί με κολοφώνιο. Τα διαλύματα γομμαλάκας πρέπει να τα φυλάμε σε γυάλινα δοχεία ή μπουκάλια  και ποτέ σε μεταλλικά, τα οποία μπορεί να μας λερώσουν το βερνίκι μας με οξειδώσεις
Τα λέμε σύντομα!

8 σχόλια:

  1. Καλή Σαρακοστή!Πολύ χρήσιμη και ενδιαφέρουσα ανάρτηση!Καλή συνέχεια!!!
    Φιλιά!!!Βαρβάρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Kαλή Σαρακοστή φίλε Luthier!!!!!
    Καλή συνέχεια στο καταπληκτικό ιστολόγιό σου!!!!!!
    Τα λέμε!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΕΣ ΟΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΔΙΝΕΙΣ. ΘΑ ΣΕ ΕΠΙΣΚΕΠΤΟΜΑΣΤΕ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Φίλη Βαρβάρα ευχαριστώ πολύ,καλή Σαρακοστή με υγεία!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Γεια σου Τζέσσυ μου!!! Σε ευχαριστώ πολύ ό,τι καλύτερο εύχομαι!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Καλώσορίσατε marileni,θα τα λέμε,ευχαριστώ πολύ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Χριστός Ανέστη! Πολύ καλή δουλειά το άρθρο με τις φυσικές ρητίνες, έπεσε πολύ φώς στην υπόθεση. Δοκιμάζω την γόμα-λάκα σε μία ποντιακή λύρα. Όπως γράφεται και εσείς εδώ, έχω διαβάσει και σε ξένα άρθρα, ότι η σανδαράκη, το κόμμι κοπάλ, το έλεμι, βοηθούν στο να γίνει και πιο ανθεκτικό το βερνίκι μας. Εκεί που θέλω λίγο περισσότερο φώς είναι πού τα βρίσκουμε αυτά τα υλικά; Ψάχνω στο διαδίκτυο με τα ονόματα και σε ειδικά καταστήματα αλλά δεν βρίσκω. Είμαι από Θεσσαλονίκη. Αν μπορείτε να βοηθήσετε...
    Συγχαρητήρια για το μπλόγκ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Αληθώς ο Κύριος φίλε μου! Για τις ρητίνες αυτές νομίζω πως μπορείς να βρεις σε καταστήματα με είδη ζωγραφικής,στο εξωτερικό υπάρχει ένα κατάστημα που έχει πολλά από αυτά τα υλικα το site είναι http://www.joha.eu/shop/en/natural-resins/index.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Αφήστε τα σχόλια σας,τις απόψεις σας,τις παρατηρήσεις σας, ακόμη και ενδεχόμενες απορίες ή ερωτήσεις σας,είναι χαρά μου να σας απαντήσω!Απαντώ πάντα σε κάθε νέα μου ανάρτηση!