Δευτέρα 12 Μαρτίου 2012

Βιβλία Οργανοποιίας 1.


Καλησπέρα σας,

   Επειδή λαμβάνω αρκετά μηνύματα φίλων ,που με ρωτούν σχετικά με την υπάρχουσα Ελληνική βιβλιογραφία οργανοποιίας ,σκέφτηκα από την σημερινή ανάρτηση να ξεκινήσω ένα καινούργιο θέμα, που θα αναφέρεται σε όποιο βιβλίο κυκλοφορεί, σχετικό με την οργανοποιία, με ιδιαίτερη έμφαση σε βιβλία που έχουν συγγράψει Έλληνες μάστορες της τέχνης. Φυσικά υπάρχει και μια κατακλυσμιαία ποικιλία εγχειριδίων και βιβλίων οργανοποιίας εις το εξωτερικό, υψηλής ποιοτικής στάθμης, αλλά όταν κάτι αξίζει και προέρχεται από Έλληνες οργανοποιούς θα παρουσιάζεται εδώ, σαν ένα μικρό δείγμα για το ταλέντο, την δεξιότητα, το μεράκι αλλά και το υψηλό επίπεδο κατασκευών που έχει φτάσει η Ελληνική οργανοποιία.

   Θα γίνει προσπάθεια, η παρουσίαση να γίνεται σε βιβλία που έχω μελετήσει και γνωρίζω το περιεχόμενο τους, για να υπάρχει μια πιο αντικειμενική εικόνα ως προς την ύλη τους. Σήμερα λοιπόν θα αναφερθώ στο βιβλίο του κυρίου Νίκου Φρονιμόπουλου με τίτλο « Ο ΤΑΜΠΟΥΡΑΣ ΤΟΥ ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗ ΚΑΙ Η ΟΡΓΑΝΟΠΟΙΙΑ ΤΟΥ ΛΕΩΝΙΔΑ ΓΑΪΛΑ».

   Ο κύριος Νίκος Φρονιμόπουλος δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις, είναι ένας μάστορας υψηλής στάθμης και μάλιστα ο ίδιος, είναι εκείνος που ασχολήθηκε, με την συντήρηση και αποκατάσταση του περίφημου Ταμπουρά του Στρατηγού Μακρυγιάννη, ο οποίος μέχρι το Μάιο του 1994 βρισκόταν σε πολύ κακή κατάσταση, όπου και έφτασε στο εργαστήριο του ,για να δεχθεί όλες τις απαραίτητες εργασίες από τα χέρια του μάστορα και τελικά να αποκατασταθεί και να παρουσιαστεί στο κοινό για πρώτη φορά, το Νοέμβριο του 1994, σε εκδήλωση που έλαβε χώρα στην αίθουσα συνεδριάσεων της Παλιάς Βουλής.

   Ο ήχος αυτού του θρυλικού Ταμπουρά ακούστηκε ξανά ύστερα από τόσα χρόνια, την ημέρα της εκδήλωσης από τον Σωκράτη Σινόπουλο, ο οποίος και έπαιξε τραγούδια στον Ταμπουρά του Μακρυγιάννη.

   Ας πούμε τώρα κάποια πράγματα για αυτό καθεαυτό το βιβλίο: Πρόκειται για ένα βιβλίο εξαιρετικής ποιότητας εκτύπωσης αλλά και περιεχομένου, αποτελείται από 130 σελίδες ,μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται κεφάλαια με την ιστορία του Ταμπουρά, για την εξέλιξη του στην Ελλάδα, ένα πραγματικά βιωματικό ταξίδι στο χρόνο και στο εργαστήριο του Γαΐλα, πλήρη ιστορικά στοιχεία για την εγκατάσταση του Μακρυγιάννη στην Αθήνα και για τον Ταμπουρά του, πληροφορίες για τους πολύχορδους Ταμπουράδες.

   Επίσης γίνεται μια εκτεταμένη παρουσίαση της κατασκευής του Ταμπουρά στο εργαστήριο του Λεωνίδα  Γαΐλα, ένα πραγματικό ταξίδι στο παρελθόν που διαβάζοντας το κανείς, νομίζει πως βρίσκεται μέσα στο εργαστήριο του παλιού εκείνου μάστορα, η παρουσίαση της κατασκευής στο εργαστήριο του Λεωνίδα Γαΐλα ,περιγράφεται στις σελίδες 51-72 με πολλά σχέδια και πληροφορίες.

   Στην συνέχεια ο μάστορας Νίκος Φρονιμόπουλος ,παρουσιάζει την κατασκευή του Ταμπουρά στο δικό του εργαστήριο,  σαν μια πρόταση σύγχρονης κατασκευής με πληθώρα φωτογραφιών, σχεδίων και σκίτσων μέχρι και την ολοκλήρωση του οργάνου με κεφάλαια για το φινίρισμα, τις κόλλες, τα βερνίκια, τα χρώματα, το αρμάτωμα του οργάνου, τους μπερντέδες, τα κλειδιά, τις χορδές, τον καβαλάρη και οτιδήποτε άλλο είναι απαραίτητο .Επίσης περιλαμβάνεται και ένα κεφάλαιο για την ακουστική του οργάνου, τους συντονισμούς του και τον ήχο του Ταμπουρά(σελίδες 73-121).

   Το βιβλίο συμπληρώνεται με πλούσια βιβλιογραφία, γλωσσάρι τεχνικών όρων καθώς και με ένα εσώκλειστο σχέδιο του Ταμπουρά, σε κλίμακα 1:1 ,για μια πιο πλήρη κατανόηση της δομής του οργάνου στο τέλος του βιβλίου.Παρακάτω, φαίνεται μια φωτογραφία, από το εξώφυλλο του βιβλίου του κυρίου Νίκου Φρονιμόπουλου.



Τα λέμε σύντομα!

5 σχόλια:

  1. Αν σου πω ότι πρώτη φορά βλέπω πως μοιάζει ο ξακουστός και χιλιοτραγουδισμένος ταμπουράς,θα με πιστέψεις;
    Αλλά έτσι είμαι εγώ!
    Άσχετη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλημέρα !!!
    Πολύ καλή ιδέα η παρουσίαση βιβλίων...παίρνουμε μια ιδέα κι εμείς που δεν ασχολούμαστε μ`αυτά...(άσχετη κι εγώ:) )
    Καλό Σαββατοκύριακο!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Γεια σου Χριστίνα μου!!! Καλό Σαββατοκύριακο!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ευχαριστώ πολύ Kallianira,να περνάς όμορφα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Και αυτό το βιβλίο φαίνεται καλό http://anastasios.iwrite.gr/

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Αφήστε τα σχόλια σας,τις απόψεις σας,τις παρατηρήσεις σας, ακόμη και ενδεχόμενες απορίες ή ερωτήσεις σας,είναι χαρά μου να σας απαντήσω!Απαντώ πάντα σε κάθε νέα μου ανάρτηση!