Τρίτη 26 Φεβρουαρίου 2013

Μάθημα εργαλείων χειρός (7)- Όργανα μέτρησης γωνιών- Εργαλεία χαράξεων.


Φίλες και φίλοι καλησπέρα σας,

   Στην σημερινή ανάρτηση, σας παρουσιάζω, μερικά πολύ χρήσιμα εργαλεία που μας βοηθάνε στην μέτρηση γωνιών και στις χαράξεις. Υπάρχει μια πολύ μεγάλη ποικιλία τέτοιων εργαλείων, εδώ σας δείχνω ένα μικρό δείγμα από αντίστοιχα εργαλεία που υπάγονται στις εξής δύο κατηγορίες:

  • Όργανα μέτρησης γωνιών
  • Εργαλεία χαράξεων

   Σε γενικές γραμμές οι γωνιές διαχωρίζονται στις σταθερές και τις μεταβλητές(κινητές). Οι γωνιές αποτελούνται από δύο μέρη, την γλώσσα  και την κεφαλή, όταν η γωνιά είναι 90 μοιρών μεταξύ τους σχηματίζουν την ορθή γωνία, υπάρχουν γωνιές σε διάφορες κλίσεις. Η γλώσσα και η κεφαλή μπορεί να είναι από χάλυβα ή να έχουμε το συνδυασμό χαλύβδινης γλώσσας και ξύλινης κεφαλής ως επί το πλείστον από ξύλο παλίσανδρου με ορειχάλκινη επένδυση.
 
   Στην φωτογραφία No  1, φαίνονται διάφορες γωνίες: Γωνιά μαραγκού, μικρή ορθογωνιά, σύνθετη γωνιά, πλαστικό και μεταλλικό γωνιόμετρο, μεταβλητή φαλτσογωνιά(στέλα), γωνιές μινιατούρες, μεταλλικός κανόνας(ρίγα) κ.λπ.
Διάφορες γωνιές
Φωτογραφία No 1 Όργανα μέτρησης γωνιών.
 
  Στα εργαλεία χαράξεων έχουμε το κλασικό σουβλί, χαράκτες σε μορφή μολυβιού, χαράκτη αποστάσεων κ.λπ. Στην φωτογραφία No 2, βλέπουμε, εκτός από τα εργαλεία χάραξης και διάφορα άλλα χρήσιμα εργαλεία για την οργανοποιία, όπως τα τρυπάνια απλής συστροφής(τριβίλια), το γλύφανο που μας βοηθάει να διευρύνουμε οπές, διάφορους διαβήτες-κουμπάσα και το καπλαμαδοπρίονο με το οποίο κόβουμε φύλλα καπλαμάδων, χωρίς να σκίζονται, πολύ χρήσιμο εργαλείο είναι και ο σεγοφόρος ή φιγουροπρίονο που μας βοηθάει στην κοπή διακοσμητικών( φιγούρες) κ.λπ.
Διάφορα χρήσιμα εργαλεία χάραξης-τρυπήματος-κοπής
Φωτογραφία No 2 Διάφορα χρήσιμα εργαλεία.
 

6 σχόλια:

  1. Kαλή σου μέρα Luthier!Ποτέ δεν φανταζόμουν πόση υπομονή μπορεί να κρύβει η τέχνη της οργανοποιίας...!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Kαλό μήνα και καλή άνοιξη φίλε Luthier!!!!!!
    Καλές κατασκευές!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα σε όλους και συγχαρητηρια για το ωραίο blog σας.Θα ήθελα τη βοήθειά σας σε κάτι.Διαθέτω γυρω στις 10 καρυδιές 25ετίας τις οποίες αναγκαστικά θα κόψω και θα ήθελα να μάθω αν είναι δυνατό να τις πουλήσω για κατασκευή οργάνων αν ναι σε ποιόν και τι χαρακτηριστικά πρέπει να έχουν τα δέντρα .Σας ευχαριστώ.

      Διαγραφή
  3. Έχεις δίκιο φίλη Θαλασσινή η υπομονή πρέπει να είναι δεδομένη,γεια και χαρά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Γεια σου Τζέσσυ μου, σε ευχαριστώ πολύ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Φίλε ανώνυμε μπορείς να γραφτείς στο φόρουμ luthier.gr και εκεί έχεις την δυνατότητα να έρθεις σε επαφή με άτομα που πιθανότατα να ενδιαφέρονται για την αγορά καρυδιάς. Φυσικά και κάνει η καρυδιά για την κατασκευή οργάνων, αρκεί να είναι ποιοτική και με χαμηλή υγρασία. Ο όρος ποιοτική βέβαια, συμπεριλαμβάνει ένα σύνολο standards τα οποία είναι δύσκολο να αναλυθούν σε ένα σχόλιο. Στο φόρουμ θα βρεις πλήρη ανάλυση του τομέα "ξυλεία" και ό,τι άλλο χρειαστείς. Σε χαιρετώ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Αφήστε τα σχόλια σας,τις απόψεις σας,τις παρατηρήσεις σας, ακόμη και ενδεχόμενες απορίες ή ερωτήσεις σας,είναι χαρά μου να σας απαντήσω!Απαντώ πάντα σε κάθε νέα μου ανάρτηση!