Σάββατο 27 Οκτωβρίου 2012

Βιβλία Οργανοποιίας 2.


Φίλες και φίλοι του Luthier School γεια και χαρά σας,

    Στην σημερινή ανάρτηση, θα σας παρουσιάσω το βιβλίο Α.Ν.Ε.Μ.Ο, του συγγραφέα Αναστάσιου  Ι.Κουμαρτζή. Το βιβλίο αυτό ,πραγματεύεται την σχεδίαση/κατασκευή/παραγωγή αχλαδόσχημων νυκτών εγχόρδων μουσικών οργάνων. Κυκλοφόρησε τον Ιούνιο του 2011 και περιλαμβάνει δώδεκα κεφάλαια σε 202 σελίδες.
   
   Ο αναγνώστης θα βρει χρησιμότατες πληροφορίες για μια πληθώρα θεμάτων ,σχετικά με την οργανοκατασκευή όπως: στοιχεία για το ξύλο, σχεδίαση ηχείου και σκάφης, είδη ντούγας, κατασκευή ηχείου, κατασκευή τάκων, κατασκευή φιλέτων, συναρμολόγηση και κόλληση ντουγών, κατασκευή μπράτσων, χάραξη ταστιέρας, αρμονική τράπεζα, κατασκευή αρμονικής τράπεζας, καμάρια, ηχητική οπή, καβαλάρης, στοιχεία για τις χορδές, χορδιέρες, λειτουργία των εγχόρδων, ηχόχρωμα, κόλλες, στοιχεία διακόσμησης, στοιχεία βερνικιών, γεωμετρική ανάλυση μπαγλαμά-τζουρά-μαντολίνου-μπουζουκιού-ουτιού-λαγούτου,διαμόρφωση στοιχείων του ηχείου, όλα τα παραπάνω με πλούσια σχεδιαγράμματα και φωτογραφικό υλικό.
 
     Ένα ιδιαίτερο σημείο του βιβλίου, είναι η παρουσίαση των ιδιοσυσκευών-jigs που έχει κατασκευάσει ο συγγραφέας και παρουσιάζει τον τρόπο που μπορεί να τις κατασκευάσει ο κάθε ενδιαφερόμενος. Όπως δηλώνει ο συγγραφέας και οργανοποιός Αναστάσιος  Ι.Κουμαρτζής « Το βιβλίο αυτό είναι για μένα ένα μαγικό ταξίδι… η εγκυρότητα του ένα στοίχημα…»

   Φίλε Τάσο η προσέγγιση στην κατασκευή των Α.Ν.Ε.Μ.Ο που αναλύεις είναι μεθοδικότατη, αρτιότατη και αριστοποιημένη, προσωπικά πιστεύω πως το στοίχημα της εγκυρότητας το επέτυχες άξια.

    Έχω πει και άλλες φορές πως κάθε προσπάθεια στην συγγραφή βιβλίων οργανοποιίας, είναι επιβεβλημένη, και ας μην ξεχνάμε πως ζούμε στην χώρα του Θεού της Μουσικής Απόλλωνα, πραγματικά είναι ντροπή η βιβλιογραφία της οργανοποιίας να έχει μείνει τόσο πίσω, την στιγμή που στο εξωτερικό υπάρχουν εκατοντάδες για να μην πω χιλιάδες τίτλοι βιβλίων. Ευτυχώς που υπάρχουν κάποιοι φωτισμένοι άνθρωποι και παλεύουν για να μείνει ζωντανή αυτή η θεϊκή τέχνη.

   Το ιστολόγιο Luthier School θα βρίσκεται πάντα εδώ ,για να παρουσιάζει την δουλειά όλων εκείνων ,που με τον δικό τους τρόπο, κρατούν ζωντανή την φλόγα και το πάθος της τέχνης μας. Συμπερασματικά το βιβλίο αυτό πραγματικά αξίζει!
 
Το βιβλίο Α.Ν.Ε.Μ.Ο.



Το βιβλίο Α.Ν.Ε.Μ.Ο.

Φίλες και φίλοι του Luthier School τα λέμε σύντομα!!!

7 σχόλια:

  1. Αξιολογότατη η δουλειά του κυρίου Κουμαρτζή,πιστεύω πως τέτοιες προσπάθειες αξίζουν συγχαρητήρια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Έχετε δίκιο φίλε luthier αυτοί οι άνθρωποι είναι πράγματι φωτισμένοι και τους χρωστάμε ευγνωμοσύνη!!Είναι ένα εξαιρετικό και πάρα πολύ ενδιαφέρον βιβλίο!Θα το αγοράσω με πολύ χαρά!!
    Ιουλία!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Γεια σου φίλε Luthier!!!!
    Το βιβλίο είναι πραγματικά πολύ ενδιαφέρον!!!!
    Συγχαρητήρια στον συγγραφέα που προσπαθεί να κρατήσει ζωντανή αυτή την υπέροχη τέχνη!!!!!
    Χαιρετίσματα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Το έχω αγοράσει ήδη και είμαι πολύ ευχαριστημένος,αν θα μπορούσε ο συγγραφέας να γυρίσει κάποια βίντεο με την κατασκευή και χρήση των ιδιοσυσκευών, που παρουσιάζει στο βιβλίο του και να τα αναρτούσε στην ιστοσελίδα του, θα ήταν πολύ χρήσιμο, για να μπορέσει κανείς να τις κατασκευάσεικαι να πάρει βοήθεια από αυτά τα βίντεο!Οι ιδιοσυσκεύες αυτές χρειάζονται περισσότερη ανάλυση και πιστεύω πως κάποια βίντεο θα έδιναν ξεκάθαρη εικόνα κατασκευής. Το βιβλίο φυσικά το συνιστώ ανεπιφύλακτα σε όλους τους λάτρεις της οργανοποιίας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Φίλοι ανώνυμοι ευχαριστώ για τα σχόλια σας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Αφήστε τα σχόλια σας,τις απόψεις σας,τις παρατηρήσεις σας, ακόμη και ενδεχόμενες απορίες ή ερωτήσεις σας,είναι χαρά μου να σας απαντήσω!Απαντώ πάντα σε κάθε νέα μου ανάρτηση!