Δευτέρα 17 Οκτωβρίου 2011

Κατασκευή Μπαγλαμά-Baglama construction 9.

Καλησπέρα σας,

   Σήμερα ξεκινάμε την Β ενότητα στην συνέχεια της κατασκευής του μπαγλαμά, η οποία περιλαμβάνει στοιχεία για ολοκληρωμένη κατασκευή μπράτσου, από την επιλογή του ξύλου μέχρι και την κατασκευή του μόρσου και την κόλληση του μπράτσου στο σκάφος του οργάνου. Στην σημερινή ανάρτηση θα σας δείξω:
  • Τα ξύλα για την κόλληση του μπράτσου του μπαγλαμά.
  • Το άπλωμα της κόλλας επί των τεμαχίων προς συγκόλληση.
  • Το σφίξιμο των τεμαχίων με σφιγκτήρες για την συγκόλληση του μπράτσου.
ΕΝΟΤΗΤΑ Β (ΜΠΡΑΤΣΟ ΜΠΑΓΛΑΜΑ)

ΒΗΜΑ 10 (ΕΠΙΛΟΓΗ ΞΥΛΕΙΑΣ ΓΙΑ ΜΠΡΑΤΣΟ ΜΠΑΓΛΑΜΑ-ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ-ΑΠΛΩΜΑ ΚΟΛΛΑΣ-ΣΥΓΚΟΛΛΗΣΗ ΜΕ ΧΡΗΣΗ ΣΦΙΓΚΤΗΡΩΝ)

   Αρχικά να πούμε πως για μεγαλύτερη αντοχή του μπράτσου, στις πιέσεις που δέχεται από τις χορδές, αλλά και στα κινησιακά φαινόμενα του ίδιου του ξύλου, το μπράτσο το κατασκευάζουμε με ξεχωριστά τεμάχια ξύλου. Ως επί το πλείστον ,το κεντρικό τεμάχιο ξύλου πρέπει να είναι σκληρότερο από τα υπόλοιπα και αυτό ονομάζεται κόντρα.

  Στο συγκεκριμένο όργανο χρησιμοποιώ τρία τεμάχια ξύλου: Καρυδιά και κόντρα έβενο, σε μεγαλύτερα όργανα μπορεί να συναντήσουμε ακόμη και επτά τεμάχια ξύλου, όπως για παράδειγμα στο μπουζούκι. Τα ξύλα πρέπει να είναι καθαρά ελαττωμάτων και ακτινικής τομής.

    Ξεκινάμε με την κοπή αυτών των τεμαχίων, συνεχίζουμε με το πλάνισμα τους, ώστε οι επιφάνειες τους να είναι επίπεδες, (στοιχείο απαραίτητο για την σωστή συγκόλληση) και τελικά την συγκόλληση αυτών με χρήση PVA κόλλας.

   Οι αρχικές διαστάσεις του μπράτσου μαζί με τα τρία τεμάχια είναι: 2.5 cm πάχος, 3.5 cm πλάτος, 41 cm μήκος. Οι διαστάσεις αυτές είναι μεγαλύτερες από τις τελικές ,για να έχουμε το περιθώριο επεξεργασίας, ώστε αργότερα να δώσουμε στο μπράτσο την τελική του μορφή.

   Στην φωτογραφία No 48, φαίνονται τα τρία τεμάχια ξύλου, (2 τεμ. καρυδιά και 1 τεμ. κόντρα έβενος). Απλώνω την κόλλα στις επιφάνειες προς συγκόλληση με ένα λεπτό πινελάκι. Οι επιφάνειες πρέπει να είναι καθαρές και απαλλαγμένες από κάθε ρύπο,σκόνες,λίπος κ.λπ.
Άπλωμα κόλλας στις επιφάνειες συγκόλλησης
Φωτογραφία 48 Τα ξύλα του μπράτσου και το άπλωμα της κόλλας.

   Στην φωτογραφία No 49, η κόλλα έχει απλωθεί ομοιόμορφα στις επιφάνειες προς συγκόλληση, οι δε σφιγκτήρες είναι έτοιμοι προς χρήση.
Τα ξύλα του μπράτσου έτοιμα προς συγκόλληση
Φωτογραφία 49 Τα τεμάχια έτοιμα προς συγκόλληση.
   Στην φωτογραφία No 50, φαίνεται η χρήση διαφόρων τύπων σφιγκτήρων για το πρεσάρισμα των τεμαχίων προς συγκόλληση.
Συγκόλληση με την χρήση σφιγκτήρων
Φωτογραφία No 50 Η χρήση των σφιγκτήρων για την συγκόλληση του μπράτσου.

Παρατηρήσεις:
  • Αφήνουμε το μπράτσο για 48 ώρες,για να πετύχουμε έτσι την δυνατότερη ποιότητα και αντοχή συγκόλλησης.
  • Οι επιφάνειες συγκόλλησης πρέπει να είναι καθαρές,στεγνές και απαλλαγμένες από σκόνη και λίπη.
  • Το πρεσάρισμα με τους σφιγκτήρες πρέπει να γίνεται όταν η κόλλα είναι ακόμη νωπή.
  • Να γίνεται πάντα κάποια δοκιμή καταλληλότητας των υλικών.
  • Καλό θα ήταν, η κόλλα που θα χρησιμοποιήσουμε ,να είναι για σκληρή μασίφ-εξωτική ξυλεία,κρυσταλλιζέ που γίνεται διάφανη μετά το στέγνωμα.
  • Μπορούν να χρησιμοποιηθούν και άλλα ξύλα για την κατασκευή του μπράτσου ρίξτε μια ματιά εδώ 

Η τομή του μπράτσου σε σκιτσάκι:

Η τομή του μπράτσου του μπαγλαμά

Καλές κατασκευές,τα λέμε σύντομα!

11 σχόλια:

  1. Πολύ καλή δουλειά μάστορα,ανυπομονώ για την συνέχεια...!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Να είσαι καλά φίλε μου σε ευχαριστώ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πολύ όμορφο το μπράτσο!!!... πόσο περίπου είναι το πάχος του μπράτσου μαζί με την ταστιέρα τελειωμένο;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ενδεικτικά φίλε μου 20mm επάνω και 25mm στην ένωση με το σκάφος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. θέλω να κάνω την ίδια ερώτηση, αλλά όσον αφορά στο μάνικο τετράχορδου μπουζουκιού

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Φίλε Βαγγέλη χαίρομαι πολύ που τα λέμε και εδώ!
    Το πάχος του μπράτσου σε ένα τετράχορδο μπουζούκι είναι 22mm επάνω και 26mm στην ένωση με το σκάφος(μαζί με την ταστιέρα),αυτές οι τιμές όμως παίζουνε σύμφωνα και με τις επιθυμίες του οργανοπαίκτη. Να είσαι καλά φίλε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Βαγγέλης Ανδρονής (vagges2010)23 Νοεμβρίου 2011 στις 9:31 π.μ.

    Γιώργο σε ευχαριστώ πολύ και συγχαρητήρια για το πολύ ωραίο Blog σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Φιλε Γιωργο, ειμαι ο Γιαννης Γ. παλι, να σε ξαναταλαιπωρησω με ακομα μια απορια μου. Λοιπον εχω τελειωσει το σκαφος συμφωνα με το μπλογκ σου και βγηκε πολυ καλο πραγματικα με τη διαφορα οτι εγω φτιαχνω τζουρα (ακολουθωντας κατα γραμμα τις οδηγιες σου).. Τωρα, ειμαι στη φαση να φτιαξω το μανικι. Θελω να το κανω πλατος 2,5 εκ. στο υψος του πανω καβαλαρη, αλλα δεν ξερω ποσο πλατος πρεπει να εχουν τα 2 μερη του σφενδαμου που θα χρησιμοποιησω και το πλατος της κοντρα εβενου? Μπορει να γινει κατα βουληση? Επισης το συνολικο μηκος του μπρατσου για κλιμακα 57, το εχω υπολογισει 47 εκατοστα μαζι με το μορσο 4 εκ. για σκαφος 21 εκατοστα. Σωστο δεν ειναι η' θα την πατησω.
    Συγνωμη αν σε κουρασα αλλα ειμαι σε αδιεξοδο σκεψης. Ευχαριστω πολυ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Με 2.5 cm πλάτος μπράτσου στο κόκαλο ,θα πρέπει να υπολογίσεις πως στην ένωση του μπράτσου με το σκάφος το πλάτος θα φτάσει στα 3.2cm. Αυτές οι διαστάσεις αποτελούν και το πλάτος της ταστιέρας. Σχετικά τώρα με τα κομμάτια σφένδαμου και την κόντρα έβενου, θα σου πρότεινα να κολλήσεις τα ξύλα σε ορθογωνισμένη-τετραγωνισμένη μορφή με αρχικό πλάτος 3.5cm συνολικά, ώστε να μπορέσεις αργότερα όταν επεξεργαστείς το μπράτσο να το φτάσεις στις τελικές διαστάσεις πλάτους (2.5-3.2cm). Ένας καλός διαμοιρασμός για το αρχικά ορθογώνιο μπράτσο είναι: 5 mm(χιλιοστά) για την κόντρα του έβενου και 15 mm(χιλιοστά) δηλαδή 1,5 cm(εκατοστά) για κάθε κομμάτι του σφένδαμου, συνολικά αυτά δίνουν το αρχικό πλάτος 3.5cm. Για τις διαστάσεις του τζουρά που δίνεις ο καβαλάρης θα τοποθετηθεί στα 7cm από την χορδιέρα γιατί 21/3=7,από τον καβαλάρη μέχρι την ένωση του μπράτσου με το σκάφος θα έχεις 14cm και αν αθροίσεις το μήκος του μπράτσου που όπως λες είναι 43cm, χωρίς το μόρσο, θα έχεις κλίμακα 43+14=57cm.Προσοχή όμως εδώ, οι διαστάσεις που έχεις υπολογίσει προϋποθέτουν το ξύλο της κεφαλής(καράολου) ,να προέρχεται από ένα άλλο ξεχωριστό κομμάτι ξύλου που θα προσθέσεις μετά την φαλτσοκοπή και μετά την κόλληση θα πρέπει να πλανίσεις την επιφάνεια που θα εξέχει, αυτός είναι ο ένας τρόπος, αν θέλεις όμως να χρησιμοποιήσεις για κεφαλή το ίδιο ξύλο του μπράτσου που έχεις φτιάξει, θα πρέπει απαραίτητα στο μήκος του μπράτσου που έχεις υπολογίσει να προσθέσεις και ένα επιπλέον μήκος ξύλου για την κεφαλή του μπαγλαμά και με την τεχνική (flip), κολλάς την κεφαλή και μετά προσθέτεις πλάγια δύο «αυτιά», για να έχεις το απαιτούμενο πλάτος, εγώ το κάνω με τον δεύτερο τρόπο, διαλέγεις έναν από τους δύο τρόπους όποιος σου είναι πιο βολικός. Mε τον πρώτο τρόπο οι διαστάσεις σου είναι εντάξει, με τον δεύτερο πρέπει να προσθέσεις και το μήκος του καράολου γιατί διαφορετικά δεν θα βγαίνει η κλίμακα των 57cm. Δε με κούρασες καθόλου,είναι χαρά μου να βοηθήσω,καλή συνέχεια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Χιλια ευχαριστω Γιωργο!!!! Ειμαι υποχρεος θα εφαρμοσω τις συμβουλες σου. Κ μαλλον θα εχουμε κ συνεχεια. Συνεχισε το εργο σου να μαθαινουμε κ εμεις! Γιαννης Γ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Αφήστε τα σχόλια σας,τις απόψεις σας,τις παρατηρήσεις σας, ακόμη και ενδεχόμενες απορίες ή ερωτήσεις σας,είναι χαρά μου να σας απαντήσω!Απαντώ πάντα σε κάθε νέα μου ανάρτηση!