Τρίτη 4 Οκτωβρίου 2011

Ξυλογνωσία-Μάθημα (6). Γνωριμία με τον Έβενο.

Καλησπέρα σας,

   Στο σημερινό μάθημα ξυλογνωσίας θα μιλήσουμε για τον έβενο.  Το ξύλο του εβένου ανήκει στην κατηγορία των μη Ευρωπαϊκών φυλλοβόλων. Πρόκειται για ένα εξωτικό -πολύτιμο ξύλο ,με ποικιλία χρήσεων και ιδιαίτερα στην κατασκευή μουσικών οργάνων.

   Είναι το καλύτερο ξύλο για την κατασκευή ταστιέρας στα έγχορδα μουσικά όργανα, αλλά ταυτόχρονα και ένα πρώτης τάξεως ενισχυτικό - στοιχείο αντοχής ,στην κατασκευή των μπράτσων των εγχόρδων.

   Μπορούμε να το βρούμε ως έβενο- Macassar , από την νοτιοανατολική Ινδονησία ,αλλά υπάρχει και ο Αφρικανικός έβενος ,που αποτελεί και το σκουρότερο είδος εβένου από όλα τα είδη. Ας δούμε τα κυριότερα χαρακτηριστικά αυτού του πολύτιμου ξύλου:


ΓΕΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΕΒΕΝΟΥ


ΟΝΟΜΑ
ΚΑΘΑΡΗ ΠΥΚΝΟΤΗΤΑ ΣΕ gr/cm3
ΑΝΤΟΧΗ
ΧΡΗΣΗ
ΧΡΩΜΑ
ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ
Macassar ebony
(Diospyros celebica)
1,05
Μεγάλη αντοχή σε μύκητες, έντομα, μυρμήγκια και στις καιρικές συνθήκες.
Ταστιέρες μουσικών οργάνων, καβαλάρηδες,
ενισχυτικά μπράτσων, μουσικά όργανα, πολύτιμοι καπλαμάδες, καλλιτεχνικά αντικείμενα, τορνευτά αντικείμενα, πολύτιμες εργασίες επίπλων.
Στον πυρήνα έως το βαθύ μαύρο.

Πολύ στέρεο και σκληρό ξύλο, ελάχιστα κινησιακά φαινόμενα, επεξεργασία με κοφτερά εργαλεία, ανομοιομορφία στην κατεύθυνση των ινών του(νερών),χρειάζεται επεξεργασία για λείο φινίρισμα, αντέχει στις καιρικές συνθήκες και στα περισσότερα έντομα.

    Στην φωτογραφία No 1, φαίνεται το ξύλο του εβένου και στην φωτογραφία No 2 ,φαίνεται η απλούστερη μορφή ενίσχυσης στα μπράτσα των εγχόρδων μουσικών οργάνων(σε τομή), με την χρήση κόντρας εβένου.

Το ξύλο έβενος
Φωτογραφία 1 Το ξύλο έβενος.

Ενίσχυση μπράτσου εγχόρδου μουσικού οργάνου με ξύλο εβένου
Φωτογραφία 2 Η χρήση του εβένου ως ταστιέρα και ως ενισχυτικού στοιχείου μπράτσου, εγχόρδου μουσικού οργάνου.
   Τα λέμε σύντομα,να είστε όλες και όλοι καλά!!!

2 σχόλια:

  1. Παρακολουθω το μπλογκ σου και χαιρομαι που εφτασε η στιγμη να μιλησεις για τιw ιδιοτητεw καθε ξυλου.Περιμενω να διαβασω για το αγαπημενο μου ξυλο την μουρια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Να είσαι καλά φίλε μου,η μουριά είναι εξαιρετικό ξύλο και σύντομα θα κάνω ειδικό αφιέρωμα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Αφήστε τα σχόλια σας,τις απόψεις σας,τις παρατηρήσεις σας, ακόμη και ενδεχόμενες απορίες ή ερωτήσεις σας,είναι χαρά μου να σας απαντήσω!Απαντώ πάντα σε κάθε νέα μου ανάρτηση!