Τετάρτη 6 Ιουλίου 2011

Κατασκευή Μπαγλαμά-Baglama construction 6.

Φίλες και φίλοι του Luthierschool  καλημέρα σας,

   Στην σημερινή ανάρτηση θα σας παρουσιάσω την έναρξη της διαδικασίας του σκαψίματος του μπαγλαμά, μια ιδιαίτερα κοπιαστική εργασία που γίνεται εξ ολοκλήρου με την χρήση παραδοσιακών εργαλείων χειρός. Φυσικά ,υπάρχουν και άλλοι τρόποι επεξεργασίας του σκάφους, λιγότερο κοπιαστικοί, αλλά εγώ θέλω να σας δείξω την παραδοσιακή μέθοδο, αυτήν που χρησιμοποιούσαν όλοι οι παλιοί καλοί μάστορες. Έτσι λοιπόν στην σημερινή ανάρτηση θα δούμε:

  • Την σχεδίαση πάχους των τοιχωμάτων του σκάφους του μπαγλαμά.
  • Την σχεδίαση του τάκου για το μόρσο του μπράτσου.
  • Την έναρξη του σκαψίματος του σκάφους του μπαγλαμά εσωτερικώς με χρήση λουκιών.

ΕΝΟΤΗΤΑ Α (ΣΚΑΦΟΣ ΜΠΑΓΛΑΜΑ)

ΒΗΜΑ 6 (ΣΧΕΔΙΑΣΗ ΠΑΧΟΥΣ ΤΟΙΧΩΜΑΤΩΝ  ΤΟΥ ΣΚΑΦΟΥΣ-ΣΧΕΔΙΑΣΗ ΤΑΚΟΥ -ΕΝΑΡΞΗ ΑΔΕΙΑΣΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ΤΟΥ ΣΚΑΦΟΥΣ ΤΟΥ ΜΠΑΓΛΑΜΑ)


   Στην φωτογραφία No 37, φαίνονται τα τοιχώματα του σκάφους του μπαγλαμά που έχουν σκιαγραφηθεί με μολύβι, όπως και ο τάκος(top block) που θα κολληθεί αργότερα το μπράτσο του μπαγλαμά,καθώς και ο κάτω τάκος εκεί που θα βιδωθεί η χορδιέρα. Αρχικά σχεδιάζουμε περιμετρικά ένα πάχος τοιχώματος γύρω στα 5-6mm , ώστε αργότερα με την επεξεργασία, να μπορέσουμε να φέρουμε το σκάφος στο κανονικό του πάχος 3mm. Ο τάκος όπως φαίνεται πρέπει να έχει μήκος τουλάχιστον 4 cm για να μπορέσει να κολληθεί το μόρσο του μπράτσου με ασφάλεια. Στην φωτογραφία φαίνεται καθαρά και ο τάκος(bottom block) που θα βιδωθεί η χορδιέρα κατά το αρμάτωμα του οργάνου.ΠΡΟΣΟΧΗ!!! Το σκάφος του μπαγλαμά πρέπει να σφίγγεται πολύ καλά στην μέγγενη και να υποστηρίζεται.
Σχεδίαση τοιχωμάτων μπαγλαμά και τάκων
Φωτογραφία 37  Η σχεδίαση των τοιχωμάτων του σκάφους και των τάκων.

   Στην φωτογραφία  No38,ξεκινάω το σκάψιμο του εσωτερικού του σκάφους με ένα κλασικό λούκι,πολλοί ξυλογλύπτες όταν σκάβουν μια κοιλότητα ξεκινούν από το κέντρο και κατευθύνονται προς τα έξω,εγώ χρησιμοποιώ την  αντίθετη μέθοδο, την οποία βρίσκω και πιο συμβατή στην χρήση για το σκάψιμο του μπαγλαμά. Ξεκινώ δηλαδή το σκάψιμο από την περιφέρεια του σκάφους, κάνοντας κοψίματα με φορά προς το κέντρο και αυτό γίνεται από κάθε κατεύθυνση.

Χρήση λουκιού κατά το άδειασμα του σκάφους
Φωτογραφία 38 Έναρξη σκαψίματος με λούκι.

   Στις φωτογραφίες No 39-40 ,φαίνεται η χρήση του λουκιού από  κάθε κατεύθυνση προς το κέντρο. Προσέχουμε να μην βγούμε έξω από τα όρια που έχουμε σκιαγραφήσει.

Χρήση λουκιού με αλλαγή κατεύθυνσης
Φωτογραφία 39  Χρήση λουκιού συνέχεια.

Χρήση λουκιού από τα πλάγια
Φωτογραφία 40 Χρήση λουκιού από τα πλάγια.

   Στην φωτογραφία No41, φαίνεται ένα πρώτο στάδιο από το άδειασμα του σκάφους. Μια συμβουλή που μπορώ να σας δώσω -την οποία την τηρούσαν όλοι οι παλιοί μάστορες- είναι το σταδιακό σκάψιμο του οργάνου, το οποίο βοηθάει και την καλύτερη ξήρανση του σκάφους. Σκάβουμε λοιπόν λίγο κάθε μέρα.

Σταδιακό σκάψιμο για καλύτερη ξήρανση
Φωτογραφία 41  Το σταδιακό σκάψιμο του σκάφους- λίγο κάθε μέρα.

   Στην επόμενη ανάρτηση θα ολοκληρωθεί το σκάψιμο του σκάφους,μια διαδικασία επίπονη αλλά μαγική!!!

   Για όσους θέλουν να θυμηθούν το μάθημα για τα σκαρπέλα, εδώ βρίσκετε μια παλιότερη ανάρτηση με χρήσιμες γνώσεις:http://luthierschool.blogspot.com/2010/12/2.html

Καλή σας μέρα!!!

12 σχόλια:

  1. Φίλε Luthier κάνεις σπουδαία δουλειά,πρέπει να έχεις πολύ υπομονή για να κατασκευάζεις τα έργα σου εντελώς χειροποίητα!Μπράβο μάστορα,σε θαυμάζω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλη συνέχεια να έχετε.

    Μπράβο για την δουλειά σας και το πάθος σας.

    Καλημέρα με φιλιά που ακουγονται μελωδικά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Λεπτομερέστατη η περιγραφή της κατασκευής σας,καλή συνέχεια εύχομαι:)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. φιλτατε χαίρε..
    βρέθηκα κάποια στιγμή στο προηγούμενο ποστ από αναζήτηση στο γκουγκλη.. αλλά δε το έσωσα.. σήμερα σε βρήκα πάλι χαζεύοντας στο mpouzoukimaker.. και ξεκίνησα να διαβάζω απο την αρχή.. χαίρομαι ιδιαίτερα.. η δημιουργία είναι η λήση κατα τη γνώμη μου στον πολιτισμικό μας κατήφορο.. ζηλεύω την σειρά και τη δομή σου.. και περιμένω νέα σου.. :) :)
    την καλησπέρα μου :) :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Μπράβο μάστορα!!!Υπέροχη η τέχνη σου, να είσαι πάντα καλά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Γεια σου φίλε Luthier!!!!!!! Υπέροχη ανάρτηση για άλλη μια φορά!!!!!!! Πραγματικά ανυπομονώ για την ολοκλήρωσή του!!!!!!!!!
    Τα λέμε!!!!!!!
    Πολλά φιλάκια!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Να είσαι καλά φίλε μου 1:15 μ.μ. σε ευχαριστώ πολύ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Φίλη μου Σ'αγαπώ ευχαριστώ πολύ για τα μελωδικά φιλιά σας, ό,τι καλύτερο εύχομαι και σε εσάς!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Φίλε koulpa, σε καλωσορίζω στην παρέα μας και σε ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια!! Συμφωνώ απόλυτα μαζί σου πως "η δημιουργία είναι η λύση στον πολιτισμικό μας κατήφορο",μαζί με αγώνα και συνεχή επαγρύπνηση, να είσαι καλά φίλε μου!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Φίλε 6:57 μ.μ. να είσαι πάντα καλά και εσύ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Φίλη μου Τζέσσυ, πολλά φιλιά και από εμένα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Αφήστε τα σχόλια σας,τις απόψεις σας,τις παρατηρήσεις σας, ακόμη και ενδεχόμενες απορίες ή ερωτήσεις σας,είναι χαρά μου να σας απαντήσω!Απαντώ πάντα σε κάθε νέα μου ανάρτηση!