Κυριακή 20 Φεβρουαρίου 2011

Μπουζούκι...μια μεγάλη υπόθεση.

   Φίλες και φίλοι καλησπέρα σας,

   Καταρχήν θέλω να σας ευχαριστήσω που παρακολουθείτε το ιστολόγιο μου, όσες και όσοι το παρακολουθείτε και μελετάτε τα άρθρα που αναρτώ κάθε φορά σημαίνει πως πραγματικά βρίσκετε κάτι που σας ενδιαφέρει, να ξέρετε πως δίνω ιδιαίτερη σημασία στα σχόλια σας, γιαυτό και απαντώ σε όλα και θα ήθελα να γράφετε τα σχόλια σας, όχι για να φαίνεται πως υπάρχει κίνηση σε αυτό το ιστολόγιο αλλά για να καταλαβαίνω πως αυτά που γράφω και μοιράζομαι μαζί σας έχουν ανταπόκριση και ενδιαφέρον για εσάς τους αναγνώστες και φίλους μου.

      Αν κάτι σας φαίνεται αδιάφορο ή και βαρετό να μου το λέτε για να μην το επαναλαμβάνω. Σας κοιτάω στα μάτια και σας μιλάω ευθέως, είστε εσείς η κινητήριος δύναμις αυτού του blog, θα συνεχίσω να γράφω όσο εσείς οι φίλες και οι φίλοι μου το θέλετε!

   Στην τελευταία δημοσκόπηση που δημοσίευσα είδα πως υπάρχει έντονο ενδιαφέρον για τον εμπλουτισμό του ιστολογίου, τα θέματα και τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης διαμορφώθηκαν ως εξής:

  • Ζωγραφική 25%
  • Αγιογραφία 12%
  • Κεραμική 3%
  • Πυρογραφία 25%
  • Θεωρία Μουσικής 21%
  • Ποίηση 12%
  • Ξυλογλυπτική 46%
  • Ψηφιδωτό 15%
  • Χειροτεχνία 18%
 (υπήρχε δυνατότητα πολλαπλής επιλογής θεμάτων)

   Η ξυλογλυπτική,η ζωγραφική,η πυρογραφία και η θεωρία της Μουσικής συγκέντρωσαν τα μεγαλύτερα ποσοστά, να είστε σίγουροι πως με το πέρασμα του χρόνου θα συμπεριλάβω θέματα από όλα τα παραπάνω.
  
   Στα πλαίσια λοιπόν εμπλουτισμού της θεματολογίας του ιστολογίου ξεκινάμε σήμερα μια καινούργια κατηγορία άρθρων που θα έχουν σχέση με την θεωρία της μουσικής. Είναι πολύ σημαντικό όλοι εμείς που ασχολούμαστε με την όμορφη τέχνη της οργανοποιίας να διευρύνουμε συνεχώς τις γνώσεις μας επί αυτών των θεμάτων(θεωρία μουσικής, οργανοποιία, ιστορία μουσικής) θεωρώ πως είναι αλληλένδετα θέματα.

   Προσωπικά ασχολούμαι με την μουσική από το 1994,την χρονιά εκείνη ξεκίνησα μαθήματα μπουζουκιού με τον αείμνηστο δεξιοτέχνη και δάσκαλο του μπουζουκιού Παναγιώτη Μανωλάκο (του συγκροτήματος τα παιδιά από την Πάτρα) που μου έμαθε πολλά μυστικά του οργάνου, από τότε μέχρι σήμερα δεν μετανιώνω ούτε για μια στιγμή που ασχολήθηκα και έμαθα αυτό το υπέροχο μουσικό όργανο… Το μπουζούκι για μένα κουβαλάει μια τεράστια ιστορία που θα χαρώ πολύ αν και εσείς θελήσετε να μυηθείτε στην τέχνη των πενιών του.

   Αν είστε άνθρωποι μερακλήδες με καθαρή λαϊκή ψυχή και θέλετε να μάθετε ένα μουσικό όργανο ας είναι το μπουζούκι, το όργανο που κατασυκοφαντήθηκε από τους αδαείς της τέχνης αλλά και αυτό που μπήκε στα μεγαλύτερα σαλόνια με τους βιρτουόζους μπουζουκίστες μας(Μ.Χιώτη,Γ.Σταματίου,Γ. Ζαμπέτα) και τόσους άλλους μεγάλους Έλληνες καλλιτέχνες.

   Το μπουζούκι κυνηγήθηκε ανηλεώς από τις άπονες εξουσίες αλλά ταυτόχρονα έδωσε κουράγιο και δύναμη στους Έλληνες σε μαύρες ιστορικές περιόδους,(μπουζούκι έπαιζαν και οι επαναστάτες του 1821), με μπουζούκι τραγουδούσε ο Τσιτσάνης μας και όλος ο λαός μας την συνταρακτική Συννεφιασμένη Κυριακή στα ζοφερά χρόνια της κατοχής.

   Γιαυτό  σας λέω το μπουζούκι είναι μεγάλη υπόθεση, και ας μην θέλουν να το παραδεχτούν κάποιοι.

   Καλή εβδομάδα σε όλες και σε όλους… τα καλύτερα έρχονται!

27 σχόλια:

  1. Ευχαριστώ πολύ για το όμορφο σχόλιό σου στο μπλογκοσπιτάκι μου. Τα άρθρα σου είναι πραγματικά πολύ εύστοχα. Προσπαθώ να καταλάβω αν είσαι μουσικός, luthier, μουσικολόγος... Τι ακριβώς σπουδές έχεις κάνει. Και το ρωτάω όχι μόνο από περιέργεια αλλά και ως μουσικολόγος. Καλό βράδυ και καλή συνέχεια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Φίλη μου Χριστίνα να είσαι καλά! Είμαι ένας εραστής της τέχνης,απο σπουδές βίος και πολιτεία(Λογιστική-κοστολόγηση στο ΑΤΕΙ Πειραιώς,Μηχανική αυτοκινήτων στην CEAC Barcelona,ηλεκτρονική UNIECO,μαθήματα οργανογνωσίας στο κέντρο λειτουργικών και παραδοσιακών τεχνών και θεωρία μουσικής ωδείο Φόρμιγξς ,μαθήματα μπουζουκιού με τον αλησμόνητο δάσκαλο μου Παναγιώτη Μανωλάκο,μαθήματα κιθάρας με τον αγαπημένο μου δάσκαλο Δημήτρη Τυπάλδο,προγραμματισμό Η/Υ AL-SYSTEM και πολύ μα πολύ προσωπική μελέτη και αγάπη για την τέχνη, από τα παραπάνω να κρατήσεις μόνο το εραστής της τέχνης, όσες σπουδες και να έχω κάνει παραμένω πάντα ένας απλός στρατιώτης της τέχνης, αυτή με οδηγεί! Καλή συνέχεια και σε εσένα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Το μπουζούκι "είναι" μια μεγάλη ...υπόθεση! Είναι κομμάτι από εμάς, κομμάτι από τα ακούσματα των παιδικών μας χρόνων, κομμάτι από τις ελληνικές ασπρόμαυρες ταινίες που παιδιά βλέπαμε όλη μαζί η οικογένεια, κομμάτι από τα "πρώτα αντρίκια" ξενύχτια μας, κομμάτι από τους πρώτους έρωτές μας κ.α.,κ.α.,κ.α...

    Έτσι θα πρέπει να το βλέπουμε κι έτσι θα πρέπει να φροντίσουμε να μην χαθεί...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Έτσι είναι φίλε μου,το μπουζούκι είναι για πραγματικούς άντρες και οφείλουμε να το διαφυλάξουμε και να το μεταδώσουμε στις επόμενες γενιές...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. "Γιαυτό σας λέω το μπουζούκι είναι μεγάλη υπόθεση!"

    Ειναι ενα οργανο με ψυχή, και ψυχή θελει για να παιχτει.
    Ειναι ο "τενορος" της μουσικης σκηνης ενος λαου, ο "μπροσταρης" της μελωδιας, ο "σαγηνευτης" στον ερωτα του ανθρωπου της καθημερινοτητας , ο "συντροφος" του Ελληνα της ξενιτιας.

    "....εραστής της τέχνης"
    Ενας ερωτας που θα κρατησει μια ζωη ολακερη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Memories φίλε μου συμφωνώ απόλυτα με αυτά που λες... ο "τενόρος" της μουσικής σκηνής ενός λαού, το προσυπογράφω και υποκλίνομαι να είσαι πάντα καλά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Kαλησπέρα Luthier!!!!!!
    Ανυπομονώ για τα καλύτερα που έρχονται όπως γράφεις!!!!!!!!!
    Συμφωνώ με όσα λες, το μπουζούκι είναι ένα υπέροχο μουσικό όργανο και έχει μεγαλώσει γενιές και γενιές Ελλήνων!!!!!!!!!!!
    Το ιστολόγιό σου είναι καταπληκτικό!!!!!!!!!
    Μου αρέσει να διαβάζω πάντα τις αναρτήσεις σου και θαυμάζω τις γνώσεις σου και την αγάπη που έχεις για την οργανοποιία!!!!!!!!!
    Καλή συνέχεια!!!!!!!!
    πολλά φιλάκια!!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Γεια σου μερακλή Luthier,είσαι καλλιτέχνης!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ξεκινωντας τα πρωτα βηματα μου με αρμονιο και φτανοντας σε ενα επιπεδο παρα πολυ καλο οταν ηρθε ενας μπουζουκιστας σπιτι μου για προβα εμεινα αφωνος!!!Την αλλη μερα αγορασα το πρωτο μου μπουζουκι. Απο τοτε ασχοληθηκα μονο με αυτο και το αγαπησα παρα πολυ γιατι ο ηχος του σε κτυπαει κατευθειαν μεσα στην καρδια!!

    Συγχαρητηρια για το blog!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Φίλε Luthier είσαι πραγματικός δάσκαλος, και όχι εξαιτίας του δεύτερου συνθετικού στον τίτλο σου!
    Απολαμβάνω τις αναρτήσεις σου, χωρίς να έχω σχέση με την τέχνη σου αυτή καθεαυτή!
    Συνέχισε την καλή και ευγενική σου προσπάθεια, για όλους εμάς που λατρεύουμε την καλή μουσική και τις Καλές Τέχνες!

    Εννοείται ότι το μπουζούκι, ο άρχων της Λαϊκής Μουσικής, είναι μεγάλη υπόθεση!

    Αγωνιστικά σε χαιρετώ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Τζέσσυ, πάντα με τον καλό τον λόγο!!! Σε ευχαριστώ πολύ που με παρακολουθείς,καλή συνέχεια στο χρωματιστό και χαρούμενο ιστολόγιο σου!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Δημήτρη μάστορα!!! Έτσι είναι όπως τα λες,όποιο όργανο και να έχεις μάθει το μπουζούκι μιλάει κατευθείαν στην καρδιά,καλή συνέχεια φίλε μου και στο δικό σου καλλιτεχνικό ιστολόγιο!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Φίλε μου Πορτιάτη πόσο χαίρομαι που συμφωνείς μαζί μου!... "ο άρχων της Λαϊκής Μουσικής, είναι μεγάλη υπόθεση!" προσυπογράφω και σε ευχαριστώ!!! Καλή και αγωνιστική συνέχεια σε όλους μας!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Παρόλο που απο μουσική δεν κατέχω, εν τούτοις μ αρέσει πολύ, σ ευχαριστώ που μου άνοιξες το σπίτι σου να μπω και να θαυμάσω πως κατασκευάζονται αυτά τα όργανα που την δημιουργούν.
    Εντυπωσιάζομαι με κάθε δημιουργία και με την ιστορία της.Εχω μια ιδιαίτερη αδυναμία στο μαντολίνο, λόγω καταγωγής (!) αλλά τρελλάινομαι για Κρητική και Ποντιακή λίρα (επειδή τις έχω συνδυάσει με υπέροχους χορούς).
    Σ ευχαριστώ γαι τον ερχομό σου και θα τα λέμε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. ΣΕ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΘΕΡΜΑ!!
    ΚΑΙ ΣΟΥ ΕΥΧΟΜΑΙ ΚΑΛΑ ΝΑ ΠΕΡΑΣΕΙΣ ΑΠΟΨΕ ΜΕ ΑΤΟΜΑ ΠΟΥ ΑΓΑΠΑΣ ΚΑΙ ΠΕΡΝΑΣ ΚΑΛΑ ΜΑΖΙ ΤΟΥΣ!!!
    ΚΑΤΑΛΑΒΝΕΙΣ ΔΕ ΠΟΣΟ ΠΟΛΥ ΑΓΑΠΩ ΤΗΝ ΚΡΗΤΙΚΗ ΛΙΡΑ!
    ΖΩ ΣΤΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ!!
    ΚΑΙ ΒΕΒΑΙΑ ΟΠΩΣ ΛΕΕΙ ΚΑΙ Η ΦΙΛΗ ΧΑΡΑ!ΤΟ ΜΑΝΤΟΛΙΝΟ ΚΑΙ ΕΓΩ ΛΟΓΟ ΚΑΤΑΓΩΓΗΣ..ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ!
    ΤΡΕΧΩ ΤΩΡΑ ΝΑ ΣΕ ΒΑΛΩ ΣΤΑ ΑΓΑΠΗΜΕΝΑ ΜΟΥ ΓΙΑ ΝΑ ΞΑΝΑΡΘΩ!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. ΚΑΛΩΣ ΣΕ ΒΡΗΚΑ ΚΑΙ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΑΣΜΑ.ΠΟΛΥ ΑΞΙΟΛΟΓΕΣ ΟΙ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΑΝ ΚΑΙ ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΩ ΑΡΚΕΤΑ ΠΕΡΙ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ.
    ΚΑΛΕΣ ΑΠΟΚΡΙΕΣ ΚΑΙ ΚΑΛΗ ΤΣΙΚΝΟΠΕΜΠΤΗ ΝΑ ΠΕΡΑΣΕΙΣ.
    ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΠΑΝΤΑ ΚΑΛΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Φίλη μου Χαρά καλωσόρισες στο ιστολόγιο μου και σε ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια!Το μαντολίνο, πράγματι, είναι ένα πολύ όμορφο μουσικό όργανο και αποτελεί την μετεξέλιξη ενός παλαιότερου οργάνου,της λεγόμενης μαντόλας. Το συναρπαστικό είναι πως στην Ιταλία τον 18ο αιώνα κάθε πόλη εκεί διατηρούσε και την δική της μορφή μαντολίνου,σχεδιαστικά και κατασκευαστικά,το Ναπολιτάνικο όμως μαντολίνο είναι αυτό που τελικά επικράτησε και γνωρίζουμε ως σύγχρονο μαντολίνο.Στην χώρα μας είναι γνωστή η χρήση του μαντολίνου στην επτανησιακή μουσική!!!Στα μαθήματα οργανογνωσίας θα μιλήσουμε εκτενέστερα για το μαντολίνο αλλά φυσικά και για την Κρητική λύρα και Ποντιακή λύρα που και εγώ αγαπώ πολύ! Να είσαι καλά φίλη Χαρά και θα τα λέμε σίγουρα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Καλησπέρα αγαπητή μου lourdi,σε ευχαριστώ πολύ!!! Το λέω και εδώ είσαι πραγματική πολυτεχνίτισσα!!! Καλά να περνάς!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Φίλε μου Σκρουτζάκο καλώς ήρθες και σε ευχαριστώ!!! Ανταποδίδω τα κάλλιστα!!! Να είσαι πάντα καλά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Νομίζω το¨"κλάμα" του μπουζουκιού είναι από τα πιο συγκλονιστικά μουσικά ακούσματα.Ό,τι και να λένε οι εκάστοτε "πανεπιστήμονες",παρα-μορφωμένοι,το μπουζούκι είναι βασιλιάς,είναι Ελλάδα...
    Συγχαρητήρια για την ανάρτηση και καλή συνέχεια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Αγαπητή φίλη kallianira... το μπουζούκι είναι βασιλιάς,είναι Ελλάδα...σε μια φράση είπες τα πράγματα με το όνομα τους!!! Σε ευχαριστώ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Με το καλό να έρθει ο Μάρτης φίλε skroutzako, να έχεις μια πολύ όμορφη εβδομάδα,τα λέμε!...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Καλή εβδομάδα καλέ μου φίλε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. καλο μηνα... περιμενω με ανυπομονησια αναρτησεις για ζωγραφικη...

    σε χαιρετω..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Καλώς την!!! Χαίρομαι πολύ που τα ξαναλέμε!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Αφήστε τα σχόλια σας,τις απόψεις σας,τις παρατηρήσεις σας, ακόμη και ενδεχόμενες απορίες ή ερωτήσεις σας,είναι χαρά μου να σας απαντήσω!Απαντώ πάντα σε κάθε νέα μου ανάρτηση!