Τετάρτη 15 Δεκεμβρίου 2010

Ξυλογνωσία - Μάθημα (3). Οι τομές του ξύλου.

Ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά του ξύλου είναι η εξαιρετικά ανομοιογενής  εσωτερική δομή του, με την πολυπλοκότητα των ινών του ,την διαφορετική σκληρότητα που υπάρχει σε κάθε ξύλο, την πολυποίκιλη καθαρή πυκνότητα και τα διαφορετικά σχέδια που βλέπουμε στα νερά του ξύλου ανάλογα με το είδος τομής του. Είναι δε τόσο ανομοιογενές υλικό που ακόμη και να έχουμε δύο πριστοτεμάχια ξύλου από το ίδιο δέντρο θα παρουσιάζουν διαφορές το ένα με το άλλο.

        Όσοι ασχολούνται με την επεξεργασία του ξύλου θα έχουν καταλάβει πως αυτή η δομική ανομοιογένεια ποικίλει ανάλογα και με το είδος τομής του ξύλου. Εκείνοι που ενδιαφέρονται να ασχοληθούν με την κατασκευή μουσικών οργάνων κυρίως των εγχόρδων πρέπει να γνωρίζουν εξ αρχής τα είδη τομής του ξύλου και πως αυτά επηρεάζουν την μετέπειτα επεξεργασία του.

        Τα τρία βασικά είδη τομής του ξύλου είναι:

·         Η τομή κατά την ακτίνα του(ακτινική τομή)-quarter sawn.
·         Η τομή κατά την εφαπτομένη(εφαπτομενική τομή)- slab cut.
·         Η εγκάρσια τομή.

   Όπως  βλέπουμε στο σχ. 1, στην ακτινική τομή, ο κορμός χωρίζεται σε τεταρτημόρια και κάθε τεταρτημόριο ακολουθεί πρίση κατά την ακτίνα. Στο σημείο αυτό αξίζει να σημειώσουμε πως η ακτινική τομή παρουσιάζει την μεγαλύτερη δυνατή αντοχή στα μελλοντικά «κινησιακά φαινόμενα» του ξύλου(διαστολές, συστολές, σχισίματα, σκεβρώματα).

   Στο σχ.2 μπορούμε να δούμε την εφαπτομενική τομή η οποία είναι και πιο επιρρεπής σε μελλοντικά κινησιακά φαινόμενα. Η εγκάρσια τομή είναι αυτή που βλέπουμε όταν κόβουμε μια φέτα από τον κορμό του δέντρου.


  Εκείνο που πρέπει να έχουν υπ όψιν τους οι νεοεισερχόμενοι στις ξυλουργικές τέχνες είναι πως το ξύλο πρέπει να επεξεργάζεται πάντα με την φορά των ινών (νερών) του, όποιο εργαλείο και να χρησιμοποιούν(σκαρπέλο, πλάνη, ράσπα, λίμα, ξύστρα) και οποιοδήποτε άλλο εργαλείο με κόψη, για να προκύπτει μια ομαλή και λεία επιφάνεια χωρίς σχισίματα θα πρέπει να τηρούν την παραπάνω βασική αρχή.



Ελπίζω τα σκίτσα μου να σας βοηθούν.Τι λέτε και εσείς;

5 σχόλια:

  1. με την εφαπτομενικη τομη .. μου λυθηκαν ολες οι αποριες χρονων.. απο παιδι .. για τα νερα του ξυλου..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλώς την simone! Μου αρέσει να λύνω απορίες;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. περασα να πω μια... καλησπερααααααααααααααα....

    καλη συνεχειααααααααα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. και τωρα για ενα καλο βραδυυυυυυυυυυυυ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. καλη συνεχεια σε ο,τι κανετεεεεεε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Αφήστε τα σχόλια σας,τις απόψεις σας,τις παρατηρήσεις σας, ακόμη και ενδεχόμενες απορίες ή ερωτήσεις σας,είναι χαρά μου να σας απαντήσω!Απαντώ πάντα σε κάθε νέα μου ανάρτηση!