Τετάρτη 8 Ιουνίου 2011

Μάθημα εργαλείων χειρός (6) - Ηλεκτρονικό υγρόμετρο.


Στην σημερινή ανάρτηση θα μιλήσουμε για:
·         Το ηλεκτρονικό υγρόμετρο.
·         Τον τρόπο χρήσης του.
·         Το αποδεκτό ποσοστό υγρασίας ξυλείας για μουσικά όργανα.

Φίλες και φίλοι καλησπέρα σας,

   Πριν λίγες μέρες αγόρασα ένα ηλεκτρονικό υγρόμετρο και σήμερα σας παρουσιάζω τον τρόπο λειτουργίας και χρήσης του. Στην κατασκευή ενός έγχορδου μουσικού οργάνου έχει πολύ μεγάλη σημασία το ποσοστό υγρασίας του ξύλου. Ένα καλό υγρόμετρο μας βοηθάει να προσδιορίζουμε το ποσοστό αυτό με ιδιαίτερη ευκολία.

   Το υγρόμετρο αυτό εντοπίζει υγρασία σε ξύλο  αλλά και σε διάφορα άλλα υλικά όπως, τσιμέντο, γυψοσανίδα, τσιμεντόλιθο και διάφορα άλλα οικοδομικά υλικά. Περιλαμβάνει μια οθόνη LCD με διπλές κλίμακες μέτρησης  και πράσινο φωτισμό. Στο ξύλο ,μπορεί να μετρήσει υγρασία, από 6 έως 44% ,στα οικοδομικά υλικά από 0,2 έως 2%,διαθέτει επίσης σύστημα αυτόματης απενεργοποίησης , μετά την πάροδο 3 λεπτών, για εξοικονόμηση ενέργειας της μπαταρίας.
   Η χρήση του είναι πολύ απλή, θέτουμε τον διακόπτη λειτουργίας στην θέση on,σηκώνουμε το προστατευτικό καπάκι, το περιστρέφουμε πλάγια και πιέζουμε τα δύο ηλεκτρόδια στο υλικό που θέλουμε να ελέγξουμε. Πιέζουμε με προσοχή και όσο γίνεται σε μεγαλύτερο βάθος, για να έχουμε μια καλή επαφή.

   Στο ξύλο οι μετρήσεις πρέπει να γίνονται κατά μήκος των ινών(νερών) του. Καλό είναι να κάνουμε μετρήσεις σε διάφορα σημεία του ξύλου, για να έχουμε μια γενικότερη άποψη για την συνολική υγρασία του.

   Το συγκεκριμένο υγρόμετρο περιλαμβάνει και ένα σύστημα δοκιμής των μπαταριών, καθώς και έλεγχο ακρίβειας της κλίμακας υγρασίας.

ΚΑΠΟΙΑ ΣΗΜΕΙΑ ΠΡΟΣΟΧΗΣ

·         Οι ακίδες των ηλεκτροδίων είναι ιδιαίτερα αιχμηρές.
·         Όταν δεν χρησιμοποιούμε το υγρόμετρο να καλύπτονται οι ακίδες με το προστατευτικό καπάκι.

Στην φωτογραφίες No 1 ,2 και 3 φαίνεται το υγρόμετρο και η χρήση του ,σε ένα τεμάχιο ξύλου από έβενο.
Το ηλεκτρονικό υγρόμετρο
Φωτογραφία No 1  Το ηλεκτρονικό υγρόμετρο.
Οι ακίδες κατά την χρήση τους
Φωτογραφία No 2  Οι ακίδες από κοντά.
Μέτρηση υγρασίας
Φωτογραφία No 3  Μέτρηση υγρασίας.

ΑΠΟΔΕΚΤΑ ΠΟΣΟΣΤΑ ΥΓΡΑΣΙΑΣ ΞΥΛΟΥ ΓΙΑ ΜΟΥΣΙΚΑ ΟΡΓΑΝΑ
5-11%. Για να μην έχουμε δυσάρεστες εκπλήξεις από τα κινησιακά φαινόμενα του ξύλου, θα πρέπει πάντα να μετράμε το ποσοστό υγρασίας του και να προσέχουμε τον τρόπο κοπής του, όπως έχουμε πει στα μαθήματα της ξυλογνωσίας.

   Στην επόμενη ανάρτηση θα συνεχίσουμε με την κατασκευή του μπαγλαμά,τα λέμε σύντομα!!!

9 σχόλια:

  1. Ομολογώ πως το βλέπω και μαθαίνω πρώτη φορά για υγρόμετρο.

    Τελικά θέλει πολλή μελέτη, για την κατασκευή ενός οργάνου, που ούτε το φτωχό μου μυαλό δεν πηγαίνει.

    καλή συνέχεια να έχετε με φιλιά θερμομετρημένα με υγρόμετρο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλησπέρα luthier,σε περίπτωση που έχουμε ξυλεία με μεγάλη υγρασία,υπάρχει τρόπος να κάνουμε μια αφύγρανση(με καποιο φυσικό τρόπο)ώστε να την χρησιμοποιήσουμε στο μέλλον?

    καλή συνέχεια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλο βράδυ σας εύχομαι. Περνώ συχνά είναι η αλήθεια για να μαθαίνω νέα σας.

    Λείπεται μέρες. ¨Ολα καλα να είναι. φιλιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Φίλη σ'αγαπώ σας ευχαριστώ πολύ για το ενδιαφέρον σας!!! Είμαι καλά, απλά ο χρόνος μου είναι πολύ συμπιεσμένος και αυτός είναι και ο λόγος που λείπω από το δίκτυο αρκετές ημέρες.
    Καλή συνέχεια εύχομαι και σε εσάς:)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Φίλε Κυριάκο, η ξήρανση του ξύλου επιγραμματικά συμβαίνει σε δύο φάσεις: α) Πρώτα το νερό κινείται από το εσωτερικό του ξύλου προς την εξωτερική επιφάνεια του και β) με την αποδέσμευση του στον αέρα(εξάτμιση). Η αποξήρανση μπορεί να γίνει υπαίθρια σε κάποιο κατάλληλα διαμορφωμένο υπόστεγο. Η θέση αποξήρανσης πρέπει να είναι επίπεδη και η ξυλεία να είναι τοποθετημένη στην κατά μήκος κατεύθυνση της, εγκάρσια στην κύρια κατεύθυνση του ανέμου Δύση-Ανατολή. Η θέση που τοποθετούνται τα ξύλα, θα πρέπει να έχει προετοιμαστεί, με τσιμεντένια υποστηρίγματα ή πλάκες πεζοδρομίου, ώστε να μην έρχεται σε επαφή με το έδαφος η ξυλεία. Ο αέρας πρέπει να κυκλοφορεί ελεύθερα ανάμεσα στα ξύλα και σε αυτό συμβάλλουν πηχάκια τετραγωνικής διατομής που τοποθετούνται ενδιάμεσα των ξύλων, για την δημιουργία κενών εξαερισμού. Τα πηχάκια αυτά πρέπει να βρίσκονται στην ίδια ευθεία για να εδράζονται τα ξύλα ομοιόμορφα. Η κατώτερη στρώση ξυλείας πρέπει να απέχει από το έδαφος το λιγότερο 40 εκατοστά για τον σωστό εξαερισμό, τα σόκορα της ξυλείας πρέπει να προφυλαχτούν από την ηλιακή ακτινοβολία, είτε καλύπτοντας τα με λωρίδες χαρτιού είτε προστατεύοντας τα με το πέρασμα κάποιου χρώματος. Αυτά σε γενικές γραμμές φίλε,κάποια στιγμή θα αναρτήσω ένα αφιέρωμα για την ξήρανση της ξυλείας. Πάντως ,τα περισσότερα ξύλα που προμηθεύεται κανείς από ξυλεμπορικά καταστήματα είναι ως επί το πλείστον σε χαμηλά σχετικά ποσοστά υγρασίας.
    Οι παραπάνω πληροφορίες που σου δίνω βρίσκονται στο βιβλίο: τεχνολογία ξυλουργικών υλικών των εκδόσεων ΕΤΕ που περιλαμβάνει και πολύ χρήσιμες γνώσεις για την ξυλεία γενικότερα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Γεια σου φίλε Luthier!!!!!!
    Κι εγώ πρώτη φορά μαθαίνω για το υγρόμετρο!!!!!!!
    Είναι καταπληκτικό πόσα χρήσιμα πράγματα μαθαίνουμε στο ιστολόγιό σου!!!!!!!!
    Τα λέμε σύντομα!!!!!
    Φιλάκια!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ευχαριστούμε για τις πραγματικά χρήσιμες συμβουλές που μας δίνεις, φίλε!
    Χαιρετισμούς :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Φίλη Τζέσσυ σε ευχαριστώ πολύ!!! Να είσαι πάντα καλά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Χαρά μου φίλε ανώνυμε που βρίσκετε χρήσιμες συμβουλές!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Αφήστε τα σχόλια σας,τις απόψεις σας,τις παρατηρήσεις σας, ακόμη και ενδεχόμενες απορίες ή ερωτήσεις σας,είναι χαρά μου να σας απαντήσω!Απαντώ πάντα σε κάθε νέα μου ανάρτηση!